Źródło: Pixabay
Filet z Pstrąga
Delikatne filety z pstrąga z dodatkami, którymi możesz dowolnie sterować. Ten szybki i łatwy przepis na obiad gwarantuje soczyste i aromatyczne danie, które zadowoli wszystkie gusta. Doskonałe do serwowania z warzywami lub ziemniakami.
Składniki
- 4 filety z pstrąga
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 2 limonki
- 2 łyżki masla
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Starannie umyj i osusz filety pstrąga, a następnie posyp solą i pieprzem do smaku.
Pokrój limonki na cienkie plasterki.
Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim filety pstrąga skórą do dołu.
Na każdym filecie ułóż plasterek masła, kilka plastrów limonki i gałązkę tymianku.
Skrop rybę oliwą z oliwek.
Piecz przez 15-20 minut, do momentu aż ryba będzie delikatna i soczysta.
Wyjmij filety z piekarnika i podawaj gorące, dodatkowo skropione sokiem z piekarnika.