Źródło: ALLEKO from Getty Images
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to jedno z tych dań, które często lądowały na naszym stole rodzinnym, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Łączy w sobie prostotę składników z wyjątkowym smakiem, który zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki
- 500 g suchych białych fasol
- 200 g boczku
- 200 g kiełbasy jałowcowej
- 2 ks cebule
- 4 zęby czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ks liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 1⁄2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Pamiętaj, że fasola mocno nabierze wody, więc zasyp ją do garnka z dużą ilością płynu.
Rano odcedź fasolę, przepłucz i włóż do garnka. Zalej 1,5 litra wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas warto sprawdzić stan fasoli i ewentualnie dolać trochę wody.
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Podsmaż na patelni, na której wcześniej rozgrzej odrobinę oleju.
Cebulę i czosnek posiekaj, a pomidory - jeśli używasz świeżych - obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przesmaż cebulę na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa.
Dodaj czosnek, pomidory i koncentrat pomidorowy do cebuli. Smaż kilka minut, a potem dodaj wcześniej podsmażony boczek z kiełbasą. Duszone mięso z warzywami przekrój do garnka z fasolą.
Dopraw całość solą, pieprzem i papryką. Gotuj jeszcze około pół godziny. Sprawdź, czy fasola jest już miękka. Jeżeli tak - danie jest gotowe do podania.