REKLAMA

Elegancki deser - Melba

Melba to elegancki deser z lodów waniliowych, brzoskwiń i sosu malinowego, który swoją nazwę zawdzięcza śpiewaczce operowej Nellie Melba. Jest idealny na letnie popołudnia, sprawdzi się na romantyczną kolację czy eleganckie przyjęcie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 duży dojrzałe brzoskwinie Dodano do
  • 500 ml lodów waniliowych Dodano do
  • 200 g malin Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do
  • ewentualnie: kilka listków mięty do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Brzoskwinie umyj, pokrój na pół i usuń pestki.

2. Krok

Maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż maliny puszczą sok i zaczną się rozpadać.

3. Krok

Odcedź sos przez sito, aby pozbyć się nasion malin. Odstaw do ostygnięcia.

4. Krok

Do wysokich pucharów nałóż po dwie półki brzoskwiń, na wierzch dodaj gałkę lodów waniliowych.

5. Krok

Zalej wszystko sosem malinowym. Dekoruj według uznania, np. listkiem mięty.

6. Krok

Deser podawaj od razu po przygotowaniu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy