REKLAMA
Elegancki deser - Melba
Melba to elegancki deser z lodów waniliowych, brzoskwiń i sosu malinowego, który swoją nazwę zawdzięcza śpiewaczce operowej Nellie Melba. Jest idealny na letnie popołudnia, sprawdzi się na romantyczną kolację czy eleganckie przyjęcie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 duży dojrzałe brzoskwinie
- 500 ml lodów waniliowych
- 200 g malin
- 100 g cukru
- Sok z jednej cytryny
- ewentualnie: kilka listków mięty do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Brzoskwinie umyj, pokrój na pół i usuń pestki.
2. Krok
Maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż maliny puszczą sok i zaczną się rozpadać.
3. Krok
Odcedź sos przez sito, aby pozbyć się nasion malin. Odstaw do ostygnięcia.
4. Krok
Do wysokich pucharów nałóż po dwie półki brzoskwiń, na wierzch dodaj gałkę lodów waniliowych.
5. Krok
Zalej wszystko sosem malinowym. Dekoruj według uznania, np. listkiem mięty.
6. Krok
Deser podawaj od razu po przygotowaniu.