REKLAMA

Źródło: Saharosa40 from Canva

Dżem z winogron

Przepis na pyszny dżem winogronowy, który jest gotowany z białych winogron.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg Białe winogrona Dodano do
  • 1 kg Cukier Dodano do
  • 2 Cytryny Dodano do
  • 12 Puchar wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Opłucz winogrona, usuń szypułki i umieść w garnku. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, aż winogrona zaczną pękać.

2. Krok

Przecedzić mieszaninę winogron przez sito, usuwając wszystkie pestki i skórki.

3. Krok

Wlać odcedzoną mieszaninę z powrotem do rondla, dodać cukier i sok z dwóch cytryn. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji - około 30-40 minut.

4. Krok

Gotowy dżem winogronowy, jeszcze gorący, przelać do przygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

5. Krok

Przykryj słoiki kocem i pozostaw do ostygnięcia pod nim.

6. Krok

Po ostygnięciu dżem należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy