REKLAMA
Źródło: Saharosa40 from Canva
Dżem z winogron
Przepis na pyszny dżem winogronowy, który jest gotowany z białych winogron.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 2 kg Białe winogrona
- 1 kg Cukier
- 2 Cytryny
- 1⁄2 Puchar wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Opłucz winogrona, usuń szypułki i umieść w garnku. Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu, aż winogrona zaczną pękać.
2. Krok
Przecedzić mieszaninę winogron przez sito, usuwając wszystkie pestki i skórki.
3. Krok
Wlać odcedzoną mieszaninę z powrotem do rondla, dodać cukier i sok z dwóch cytryn. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji - około 30-40 minut.
4. Krok
Gotowy dżem winogronowy, jeszcze gorący, przelać do przygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
5. Krok
Przykryj słoiki kocem i pozostaw do ostygnięcia pod nim.
6. Krok
Po ostygnięciu dżem należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.