REKLAMA

Źródło: taffpix from Getty Images

Dżem z dzikiej róży

Smaczny i pożywny sos, który jest doskonały do różnych potraw mięsnych. Ten przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego miłośnika jedzenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Strzałki Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 1 Łyżka Sól Dodano do
  • 1 Łyżka skrobia ziemniaczana Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyjemy i oczyścimy dzikie różę.

2. Krok

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy dzikie róże.

3. Krok

Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, dopóki strzałki nie są miękkie.

4. Krok

Następnie przesiewamy dzikie róże, a sok z dzikiej róży przechwytujemy do innego garnka.

5. Krok

Do tego soku dodajemy cukier i sól.

6. Krok

Mieszamy skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i dodajemy do garnka.

7. Krok

Pozwólmy sosowi ponownie się zagotować, ciągle mieszając, gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje.

8. Krok

Podajemy gotowy sos na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy