REKLAMA

Źródło: taffpix from Getty Images

Dżem z dzikiej róży

Smaczny i pożywny sos, który jest doskonały do różnych potraw mięsnych. Ten przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego miłośnika jedzenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Strzałki Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 1 Łyżka Sól Dodano do
  • 1 Łyżka skrobia ziemniaczana Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyjemy i oczyścimy dzikie różę.

2. Krok

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy dzikie róże.

3. Krok

Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, dopóki strzałki nie są miękkie.

4. Krok

Następnie przesiewamy dzikie róże, a sok z dzikiej róży przechwytujemy do innego garnka.

5. Krok

Do tego soku dodajemy cukier i sól.

6. Krok

Mieszamy skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i dodajemy do garnka.

7. Krok

Pozwólmy sosowi ponownie się zagotować, ciągle mieszając, gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje.

8. Krok

Podajemy gotowy sos na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy