REKLAMA
Źródło: taffpix from Getty Images
Dżem z dzikiej róży
Smaczny i pożywny sos, który jest doskonały do różnych potraw mięsnych. Ten przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego miłośnika jedzenia.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Strzałki
- 1 l woda
- 200 g cukier
- 1 Łyżka Sól
- 1 Łyżka skrobia ziemniaczana
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Umyjemy i oczyścimy dzikie różę.
2. Krok
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i dodajemy dzikie róże.
3. Krok
Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, dopóki strzałki nie są miękkie.
4. Krok
Następnie przesiewamy dzikie róże, a sok z dzikiej róży przechwytujemy do innego garnka.
5. Krok
Do tego soku dodajemy cukier i sól.
6. Krok
Mieszamy skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i dodajemy do garnka.
7. Krok
Pozwólmy sosowi ponownie się zagotować, ciągle mieszając, gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje.
8. Krok
Podajemy gotowy sos na ciepło.