Źródło: Natalikaevsti from Getty Images
Dżem z aronii i jabłek
Jest to przepis, który sprawdza się niezawodnie co roku, kiedy przychodzi czas na zbieranie aronii i jabłek. Smak tego dżemu to prawdziwe orzeźwienie na zimowe dni.
Składniki
- 1 kg aronii
- 1 kg jabłek
- 11⁄2 kg cukru
- 1 szkło wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Aronie i jabłka dobrze umyj, usuń ogonki i gniazda nasiennych z jabłek. Lećmi językiem doradzam zastosować wolnowar do zmiękczenia owoców – to bardzo ułatwia cały proces.
Pokrój jabłka na małe kawałki razem ze skórką (to dodaje dżemowi pięknego aromatu).
Umieść aronie i jabłka w dużym garnku, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu aż do zmięknięcia owoców i utworzenia się pulpy.
Gdy owoce będą już miękkie, dodaj cukier. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny, aż masa zacznie gęstnieć. Ja zawsze polecam cały czas mieszać, aby dżem nie przypalił się na dnie garnka.
Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż dżem zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień, a dżem przełóż jeszcze gorący do słoików i szczelnie je zamknij.