REKLAMA

Źródło: Natalikaevsti from Getty Images

Dżem z aronii i jabłek

Jest to przepis, który sprawdza się niezawodnie co roku, kiedy przychodzi czas na zbieranie aronii i jabłek. Smak tego dżemu to prawdziwe orzeźwienie na zimowe dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg aronii Dodano do
  • 1 kg jabłek Dodano do
  • 112 kg cukru Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Aronie i jabłka dobrze umyj, usuń ogonki i gniazda nasiennych z jabłek. Lećmi językiem doradzam zastosować wolnowar do zmiękczenia owoców – to bardzo ułatwia cały proces.

2. Krok

Pokrój jabłka na małe kawałki razem ze skórką (to dodaje dżemowi pięknego aromatu).

3. Krok

Umieść aronie i jabłka w dużym garnku, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu aż do zmięknięcia owoców i utworzenia się pulpy.

4. Krok

Gdy owoce będą już miękkie, dodaj cukier. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny, aż masa zacznie gęstnieć. Ja zawsze polecam cały czas mieszać, aby dżem nie przypalił się na dnie garnka.

5. Krok

Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż dżem zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień, a dżem przełóż jeszcze gorący do słoików i szczelnie je zamknij.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy