REKLAMA

Dżem jagodowy

Domowy dżem z świeżych jagód to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Ten przepis jest prosty i szybki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg Borówki Dodano do
  • 500 gramy cukier Dodano do
  • 1 kawałek cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Umyj jagody pod bieżącą wodą i pozwól im dobrze ociec.

2. Krok

Dodaj do garnka jagody, cukier i sok z jednej cytryny. Zostaw to dusić na średnim ogniu.

3. Krok

Podczas gotowania borówek regularnie mieszaj je i sprawdzaj, czy się nie przypalają.

4. Krok

Gdy mieszanka jest wystarczająco gęsta, zdejmij ją z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć.

5. Krok

Przełóż gotowy dżem do słoików, które zostały zdezynfekowane i dokładnie je zamknij.

6. Krok

Pozwól dżemu całkowicie ostygnąć. Następnie przechowuj go w chłodnym i ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Deser

1518 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Makaron

238 przepisy