REKLAMA
Dżem jagodowy
Domowy dżem z świeżych jagód to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Ten przepis jest prosty i szybki.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg Borówki
- 500 gramy cukier
- 1 kawałek cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Umyj jagody pod bieżącą wodą i pozwól im dobrze ociec.
2. Krok
Dodaj do garnka jagody, cukier i sok z jednej cytryny. Zostaw to dusić na średnim ogniu.
3. Krok
Podczas gotowania borówek regularnie mieszaj je i sprawdzaj, czy się nie przypalają.
4. Krok
Gdy mieszanka jest wystarczająco gęsta, zdejmij ją z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć.
5. Krok
Przełóż gotowy dżem do słoików, które zostały zdezynfekowane i dokładnie je zamknij.
6. Krok
Pozwól dżemu całkowicie ostygnąć. Następnie przechowuj go w chłodnym i ciemnym miejscu.