REKLAMA

Źródło: Congerdesign von Pixabay

Dżem jabłkowy z cynamonem - przepis

Połączenie słodkich jabłek i rozgrzewającego cynamonu nadaje dżemowi coś wyjątkowego. Dlatego dżem ten jest idealnym dodatkiem do śniadania jesienią i zimą.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg jabłko Dodano do
  • 500 g Cukier żelujący Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 2 Łyżeczka Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Umieść kawałki jabłek w dużym rondlu z sokiem z cytryny.

2. Krok

Przydatna wskazówka: Dodanie soku z cytryny jest ważne, ponieważ zapobiega brązowieniu jabłek.

3. Krok

Dusić wszystko razem na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie. Teraz dodaj cukier konserwowy (2:1) i cynamon, stale mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił i nie przypalił się do dna patelni. Gdy dżem zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Mieszać raz po raz. Następnie zmiksuj mieszaninę za pomocą blendera ręcznego, w zależności od tego, jak gęsty ma być dżem.

4. Krok

Moja rada: Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki dżem, zalecam znacznie dokładniejsze i dłuższe przecieranie.

5. Krok

Gorący dżem przelać do słoików i natychmiast zamknąć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Stworzy to próżnię, która sprawi, że dżem będzie dłużej przechowywany.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy