REKLAMA

Źródło: Congerdesign von Pixabay

Dżem jabłkowy z cynamonem - przepis

Połączenie słodkich jabłek i rozgrzewającego cynamonu nadaje dżemowi coś wyjątkowego. Dlatego dżem ten jest idealnym dodatkiem do śniadania jesienią i zimą.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg jabłko Dodano do
  • 500 g Cukier żelujący Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 2 Łyżeczka Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Umieść kawałki jabłek w dużym rondlu z sokiem z cytryny.

2. Krok

Przydatna wskazówka: Dodanie soku z cytryny jest ważne, ponieważ zapobiega brązowieniu jabłek.

3. Krok

Dusić wszystko razem na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie. Teraz dodaj cukier konserwowy (2:1) i cynamon, stale mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił i nie przypalił się do dna patelni. Gdy dżem zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Mieszać raz po raz. Następnie zmiksuj mieszaninę za pomocą blendera ręcznego, w zależności od tego, jak gęsty ma być dżem.

4. Krok

Moja rada: Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki dżem, zalecam znacznie dokładniejsze i dłuższe przecieranie.

5. Krok

Gorący dżem przelać do słoików i natychmiast zamknąć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Stworzy to próżnię, która sprawi, że dżem będzie dłużej przechowywany.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy