Źródło: Congerdesign von Pixabay
Dżem jabłkowy z cynamonem - przepis
Połączenie słodkich jabłek i rozgrzewającego cynamonu nadaje dżemowi coś wyjątkowego. Dlatego dżem ten jest idealnym dodatkiem do śniadania jesienią i zimą.
Składniki
- 1 kg jabłko
- 500 g Cukier żelujący
- 1 cytryna
- 2 Łyżeczka Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Umieść kawałki jabłek w dużym rondlu z sokiem z cytryny.
Przydatna wskazówka: Dodanie soku z cytryny jest ważne, ponieważ zapobiega brązowieniu jabłek.
Dusić wszystko razem na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie. Teraz dodaj cukier konserwowy (2:1) i cynamon, stale mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił i nie przypalił się do dna patelni. Gdy dżem zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Mieszać raz po raz. Następnie zmiksuj mieszaninę za pomocą blendera ręcznego, w zależności od tego, jak gęsty ma być dżem.
Moja rada: Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki dżem, zalecam znacznie dokładniejsze i dłuższe przecieranie.
Gorący dżem przelać do słoików i natychmiast zamknąć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Stworzy to próżnię, która sprawi, że dżem będzie dłużej przechowywany.