REKLAMA

Źródło: Locrifa von Pixabay

Dyniowe rösti - Prosty przepis od Agaty

Dla mnie sezon dyniowy zawsze zaczyna się od przygotowania szybkiego i nieuniknionego dyniowego rösti. W tradycyjnej kuchni szwajcarskiej rösti często podaje się jako dodatek. Jednak dyniowe rösti można również jeść samodzielnie, na przykład z ulubionym serem topionym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 mały dynia Hokkaido Dodano do
  • 1 ziemniak Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 Tablespoon Mąka Dodano do
  • Sól Pieprz Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw obierz i drobno zetrzyj dynię i ziemniaki.

2. Krok

Moja rada: uważam, że tarka o grubych oczkach jest szczególnie przydatna, ponieważ nadaje rösti odpowiednią konsystencję.

3. Krok

Drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj wszystko razem w dużej misce. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

4. Krok

Wymieszaj jajka i mąkę z mieszanką warzywną. Pozostaw ciasto na kilka minut, aby mąka i jajka wchłonęły wystarczającą ilość płynu. Jeśli ciasto jest nadal zbyt wilgotne, dodaj więcej mąki.

5. Krok

Rozgrzać olej na patelni i stopniowo rozgniatać mieszankę dyni i ziemniaków. Smażyć dyniowe rösti na złoty kolor i chrupkość z każdej strony, około 4-5 minut. Następnie ułożyć na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy