REKLAMA

Źródło: Locrifa von Pixabay

Dyniowe rösti - Prosty przepis od Agaty

Dla mnie sezon dyniowy zawsze zaczyna się od przygotowania szybkiego i nieuniknionego dyniowego rösti. W tradycyjnej kuchni szwajcarskiej rösti często podaje się jako dodatek. Jednak dyniowe rösti można również jeść samodzielnie, na przykład z ulubionym serem topionym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 mały dynia Hokkaido Dodano do
  • 1 ziemniak Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 Tablespoon Mąka Dodano do
  • Sól Pieprz Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw obierz i drobno zetrzyj dynię i ziemniaki.

2. Krok

Moja rada: uważam, że tarka o grubych oczkach jest szczególnie przydatna, ponieważ nadaje rösti odpowiednią konsystencję.

3. Krok

Drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj wszystko razem w dużej misce. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

4. Krok

Wymieszaj jajka i mąkę z mieszanką warzywną. Pozostaw ciasto na kilka minut, aby mąka i jajka wchłonęły wystarczającą ilość płynu. Jeśli ciasto jest nadal zbyt wilgotne, dodaj więcej mąki.

5. Krok

Rozgrzać olej na patelni i stopniowo rozgniatać mieszankę dyni i ziemniaków. Smażyć dyniowe rösti na złoty kolor i chrupkość z każdej strony, około 4-5 minut. Następnie ułożyć na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy