Źródło: Locrifa von Pixabay
Dyniowe rösti - Prosty przepis od Agaty
Dla mnie sezon dyniowy zawsze zaczyna się od przygotowania szybkiego i nieuniknionego dyniowego rösti. W tradycyjnej kuchni szwajcarskiej rösti często podaje się jako dodatek. Jednak dyniowe rösti można również jeść samodzielnie, na przykład z ulubionym serem topionym.
Składniki
- 1 mały dynia Hokkaido
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4 Tablespoon Mąka
- Sól Pieprz
- gałka muszkatołowa
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw obierz i drobno zetrzyj dynię i ziemniaki.
Moja rada: uważam, że tarka o grubych oczkach jest szczególnie przydatna, ponieważ nadaje rösti odpowiednią konsystencję.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj wszystko razem w dużej misce. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wymieszaj jajka i mąkę z mieszanką warzywną. Pozostaw ciasto na kilka minut, aby mąka i jajka wchłonęły wystarczającą ilość płynu. Jeśli ciasto jest nadal zbyt wilgotne, dodaj więcej mąki.
Rozgrzać olej na patelni i stopniowo rozgniatać mieszankę dyni i ziemniaków. Smażyć dyniowe rösti na złoty kolor i chrupkość z każdej strony, około 4-5 minut. Następnie ułożyć na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.