Źródło: margouillatphotos via iStockPhotos
Dynia przygotowana na słodko-kwaśno
Wciąż pamiętam, kiedy po raz pierwszy zrobiłam słodko-kwaśne danie z dyni. Podczas kolacji z przyjaciółmi postawiłam to danie na stole i od razu stało się hitem. Piękna dynia Hokkaido służy jako baza do tego egzotycznego słodko-kwaśnego dania. Idealne na jesień i pełne pysznych przypraw. Jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu i zrobi wrażenie na gościach.
Składniki
- 1 dynia Hokkaido
- 100 g cukier
- 200 ml ocet
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 Kawałek Ginger
- 2 Tablespoon sos sojowy
- sól i pieprz
- 2 Tablespoon olej
- 150 ml woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować słodko-kwaśny przepis z dyni, najpierw pokrój dynię na kawałki wielkości kęsa. Skórkę pozostawiam, ponieważ w dyni Hokkaido jest ona jadalna i dostarcza dodatkowych składników odżywczych.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj również imbir, aby wydobyć z niego maksimum smaku.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę, czosnek i imbir, aż staną się złotobrązowe i ładnie pachnące.
Dodać dynię i krótko podsmażyć z przyprawami.
Dodaj cukier, ocet, sos sojowy i wodę na patelnię i dobrze wymieszaj. Pozwoliłam cukrowi całkowicie się rozpuścić przed nałożeniem pokrywki na patelnię. Następnie gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
Doprawić solą i pieprzem. Gdy dynia będzie miękka, danie jest gotowe.
Lubię podawać dynię słodko-kwaśną z ryżem basmati. To idealne danie na przytulny wieczór w domu i prawdziwa uczta dla miłośników dyni!