REKLAMA

Źródło: margouillatphotos via iStockPhotos

Dynia przygotowana na słodko-kwaśno

Wciąż pamiętam, kiedy po raz pierwszy zrobiłam słodko-kwaśne danie z dyni. Podczas kolacji z przyjaciółmi postawiłam to danie na stole i od razu stało się hitem. Piękna dynia Hokkaido służy jako baza do tego egzotycznego słodko-kwaśnego dania. Idealne na jesień i pełne pysznych przypraw. Jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu i zrobi wrażenie na gościach.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 dynia Hokkaido Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 200 ml ocet Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek Ginger Dodano do
  • 2 Tablespoon sos sojowy Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 2 Tablespoon olej Dodano do
  • 150 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować słodko-kwaśny przepis z dyni, najpierw pokrój dynię na kawałki wielkości kęsa. Skórkę pozostawiam, ponieważ w dyni Hokkaido jest ona jadalna i dostarcza dodatkowych składników odżywczych.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zetrzyj również imbir, aby wydobyć z niego maksimum smaku.

3. Krok

Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż cebulę, czosnek i imbir, aż staną się złotobrązowe i ładnie pachnące.

4. Krok

Dodać dynię i krótko podsmażyć z przyprawami.

5. Krok

Dodaj cukier, ocet, sos sojowy i wodę na patelnię i dobrze wymieszaj. Pozwoliłam cukrowi całkowicie się rozpuścić przed nałożeniem pokrywki na patelnię. Następnie gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.

6. Krok

Doprawić solą i pieprzem. Gdy dynia będzie miękka, danie jest gotowe.

7. Krok

Lubię podawać dynię słodko-kwaśną z ryżem basmati. To idealne danie na przytulny wieczór w domu i prawdziwa uczta dla miłośników dyni!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy