Źródło: dulezidar from Getty Images Pro
Duszony królik na warzywach
Przepis na smaczny gulasz z królika na warzywach.
Składniki
- 1 szt królik
- 5 szt Marchewki
- 3 Łodygi Seler
- 2 szt The Onion
- 4 Goździki Czosnek
- 1 Łyżki Smalec
- sól, pieprz
- 2 łyżki Majorana
- 200 ml Białe wino
- 2 Łyżki Gładka mąka
- 1 Łyżki Musztarda
- 750 ml Bulion warzywny
- Kilka gałązek tymianku
- 1 szt liść laurowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj, osusz i pokrój królika na porcje. Doprawić solą i pieprzem i lekko posmarować musztardą.
Pokrój marchew, seler i cebulę na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i pozostaw w całości.
Smażyć królika ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie wyjmij go i odłóż na bok.
Dodaj warzywa do tłuszczu pozostałego po króliku. Podsmaż ponownie, ale tylko tak, aby pozostały chrupiące.
Dodaj majeranek, tymianek i liść laurowy. Następnie posyp mąką i smaż przez kolejną minutę.
Wlej białe wino i gotuj na wolnym ogniu, aż alkohol się wygotuje.
Następnie dodać bulion i włożyć królika do garnka. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dodać odrobinę wody.
Podawać królika z sosem i pieczonymi warzywami. Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub chrupiącym chlebem.