REKLAMA

Źródło: dulezidar from Getty Images Pro

Duszony królik na warzywach

Przepis na smaczny gulasz z królika na warzywach.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 szt królik Dodano do
  • 5 szt Marchewki Dodano do
  • 3 Łodygi Seler Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 4 Goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Łyżki Smalec Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 2 łyżki Majorana Dodano do
  • 200 ml Białe wino Dodano do
  • 2 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżki Musztarda Dodano do
  • 750 ml Bulion warzywny Dodano do
  • Kilka gałązek tymianku Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Umyj, osusz i pokrój królika na porcje. Doprawić solą i pieprzem i lekko posmarować musztardą.

2. Krok

Pokrój marchew, seler i cebulę na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i pozostaw w całości.

3. Krok

Smażyć królika ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie wyjmij go i odłóż na bok.

4. Krok

Dodaj warzywa do tłuszczu pozostałego po króliku. Podsmaż ponownie, ale tylko tak, aby pozostały chrupiące.

5. Krok

Dodaj majeranek, tymianek i liść laurowy. Następnie posyp mąką i smaż przez kolejną minutę.

6. Krok

Wlej białe wino i gotuj na wolnym ogniu, aż alkohol się wygotuje.

7. Krok

Następnie dodać bulion i włożyć królika do garnka. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dodać odrobinę wody.

8. Krok

Podawać królika z sosem i pieczonymi warzywami. Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub chrupiącym chlebem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy