REKLAMA
Źródło: sal61 from Getty Images
Duszone karczochy
Tradycyjny włoski przepis, idealny dla miłośników karczochów. To danie wymaga niewielu składników, ale wymaga starannej przygotowania, aby wydobyć naturalną słodycz karczochów i bogactwo mokrego sosu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 8 całość Karczochy
- 2 goździki czosnek
- 1 garść Posiekany pietruszka
- 100 ml oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 200 ml woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Oczyść karczochy, usuń najtwardsze zewnętrzne liście, pokrój końcówki i włóż do zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu.
2. Krok
W szerokiej patelni, podsmaż czosnek w oliwie z oliwek.
3. Krok
Dodaj karczochy, sól i pieprz do patelni. Gotować przez kilka minut.
4. Krok
Dodaj wodę, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, lub do momentu, aż karczochy będą miękkie.
5. Krok
Posypać posiekaną pietruszką przed podaniem.