REKLAMA

Źródło: sal61 from Getty Images

Duszone karczochy

Tradycyjny włoski przepis, idealny dla miłośników karczochów. To danie wymaga niewielu składników, ale wymaga starannej przygotowania, aby wydobyć naturalną słodycz karczochów i bogactwo mokrego sosu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 całość Karczochy Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 1 garść Posiekany pietruszka Dodano do
  • 100 ml oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 200 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyść karczochy, usuń najtwardsze zewnętrzne liście, pokrój końcówki i włóż do zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu.

2. Krok

W szerokiej patelni, podsmaż czosnek w oliwie z oliwek.

3. Krok

Dodaj karczochy, sól i pieprz do patelni. Gotować przez kilka minut.

4. Krok

Dodaj wodę, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, lub do momentu, aż karczochy będą miękkie.

5. Krok

Posypać posiekaną pietruszką przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy