Źródło: Pixabay : Faglork
Duszone gęsie udka z piekarnika
Uwielbiam ten przepis na gęsie udka w piekarniku, szczególnie w zimnych porach roku. W tym przypadku gęsie udka są powoli i delikatnie pieczone w piekarniku, dzięki czemu są wyjątkowo delikatne i soczyste. Prawdziwa uczta dla podniebienia i zawsze główna atrakcja w moim menu.
Składniki
- 4 Gęsie nogi
- 1 cebula
- 2 padlinożerca
- 2 Stalk seler
- 4 ząbek czosnku
- 4 Pęczek Tymianek
- sól
- pieprz
- 100 ml Czerwone wino (opcjonalnie)
- 500 ml rosół z kurczaka
- 2 Łyżka olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować udka z gęsi, najpierw rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W międzyczasie dopraw gęsie udka solą i pieprzem. Zalecam użycie soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Rozgrzać olej na ciężkiej, żaroodpornej patelni i smażyć gęsie udka na złoty kolor. Ten krok jest ważny dla powstania pysznej skórki, która jest istotną częścią smaku.
Zdejmij gęsie udka z patelni i podsmaż warzywa, czosnek i tymianek. Będzie to bardzo dobra baza do późniejszego sosu.
Opcjonalnie dodać czerwone wino i lekko zredukować.
Włożyć gęsie udka z powrotem na patelnię i zalać wywarem z kurczaka.
Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 2,5 godziny. W tym czasie obracać gęsie udka co 30 minut.
Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz gęsie udka przez kolejne 30 minut, aż staną się chrupiące i złocistobrązowe.
Gęsie udka są gotowe do podania. Doskonale komponują się z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą. Idealna świąteczna uczta!