REKLAMA

Źródło: HLPhoto for Adobe Stock

Duszenie pieczeni burgundzkiej

Pyszna pieczeń burgundzka z dużą ilością wina. Ten tradycyjny przepis jest doskonały na spokojny wieczorny posiłek czy szczególne okazje. Pieczeń staje się miękka i soczysta, a wino dodaje głęboki, robustny smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Pieczeń

  • 112 kg Pieczona wołowina Dodano do
  • 1 Łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka Czarny pieprz Dodano do
  • 2 Łyżka stołowa olej Dodano do
  • 2 posiekany cebule Dodano do
  • 2 posiekany ząbek czosnku Dodano do

Sos burgundzki

  • 750 ml Wino burgundzkie Dodano do
  • 2 Łyżka stołowa przecier pomidorowy Dodano do
  • 2 Pęczek świeży tymianek Dodano do
  • 2 Liście liście laurowe Dodano do
  • 1 Łyżeczka cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Na początek przepisu na pieczeń burgundzką, należy rozgrzać piekarnik do 175°C. Następnie natrzeć pieczeń wołową solą i pieprzem.

2. Krok

Rozgrzej olej w dużym rondlu i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie podsmażone ze wszystkich stron, wyjmij je z rondla i odłóż na bok.

3. Krok

W tym samym naczyniu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, aż staną się szkliste.

4. Krok

Wlać wino do brytfanny i doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, tymianek, liście laurowe i cukier.

5. Krok

Włóż pieczeń z powrotem do brytfanny i przykryj sosem winnym. Przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia w nagrzanym piekarniku przez 2-3 godziny.

6. Krok

Wyjąć burgundzkie pieczeni z piekarnika i pozwolić im na chwilę odpocząć. Następnie pokroić je na plastry i podawać z burgundzkim sosem winnym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy