REKLAMA

Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony

Drożdżówki z rabarbarem

Przepis na puszyste, drożdżowe bułeczki z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru. Idealne na letnie popołudnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 40 g drożdży świeżych Dodano do
  • 12 szklanky Mleka Dodano do
  • 1 ks jajko duże Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 4 łyżki wody Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 5 łyżki cukru Dodano do
  • 500 g rabarbaru Dodano do
  • Cukier do posypania Dodano do
  • białko do posmarowania Dodano do

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do

Lukier:

  • sok z cytryny Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotować zakwas. Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru, dodać mąkę, letnie mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

2. Krok

Mąkę wysypać na stolnicę, jajko roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki.

3. Krok

Dodać zakwas, sól i roztopione letnie masło.

4. Krok

Wyrobić ciasto i umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

5. Krok

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm i szklanką wycinać krążki.

6. Krok

Na środku ułożyć kilka kawałków pokrojonego rabarbaru i posypać cukrem.

7. Krok

Posmarować białkiem jajka i posypać kruszonkę.

8. Krok

Aby przygotować kruszonkę, wymieszaj mąkę z cukrem i masłem.

9. Krok

Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Ostudzone ciasta drożdżowe polać polewą cytrynową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy