REKLAMA

Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony

Drożdżówki z rabarbarem

Przepis na puszyste, drożdżowe bułeczki z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru. Idealne na letnie popołudnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 40 g drożdży świeżych Dodano do
  • 12 szklanky Mleka Dodano do
  • 1 ks jajko duże Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 4 łyżki wody Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 5 łyżki cukru Dodano do
  • 500 g rabarbaru Dodano do
  • Cukier do posypania Dodano do
  • białko do posmarowania Dodano do

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do

Lukier:

  • sok z cytryny Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotować zakwas. Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru, dodać mąkę, letnie mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

2. Krok

Mąkę wysypać na stolnicę, jajko roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki.

3. Krok

Dodać zakwas, sól i roztopione letnie masło.

4. Krok

Wyrobić ciasto i umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

5. Krok

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm i szklanką wycinać krążki.

6. Krok

Na środku ułożyć kilka kawałków pokrojonego rabarbaru i posypać cukrem.

7. Krok

Posmarować białkiem jajka i posypać kruszonkę.

8. Krok

Aby przygotować kruszonkę, wymieszaj mąkę z cukrem i masłem.

9. Krok

Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Ostudzone ciasta drożdżowe polać polewą cytrynową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy