Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony
Drożdżówki z rabarbarem
Przepis na puszyste, drożdżowe bułeczki z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru. Idealne na letnie popołudnie.
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 1⁄2 szklanky Mleka
- 1 ks jajko duże
- 2 łyżki masla
- 4 łyżki wody
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 5 łyżki cukru
- 500 g rabarbaru
- Cukier do posypania
- białko do posmarowania
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotować zakwas. Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru, dodać mąkę, letnie mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wysypać na stolnicę, jajko roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki.
Dodać zakwas, sól i roztopione letnie masło.
Wyrobić ciasto i umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm i szklanką wycinać krążki.
Na środku ułożyć kilka kawałków pokrojonego rabarbaru i posypać cukrem.
Posmarować białkiem jajka i posypać kruszonkę.
Aby przygotować kruszonkę, wymieszaj mąkę z cukrem i masłem.
Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Ostudzone ciasta drożdżowe polać polewą cytrynową.