REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=4ZrOo3Sd5xk&ab_channel=JustCook

Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką to uwielbiane przez wszystkich, aromatyczne ciasto drożdżowe. Z delikatnym, słodkim nadzieniem i posypane chrupiącą kruszonką są idealne na niedzielne popołudnie, a także na co dzień, do kawy lub herbaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej Dodano do
  • 100 g drożdży świeżych Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 duży jajka Dodano do
  • 2 żółtka jajek Dodano do
  • 1 szkło ciepłego mleka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Na kruszonkę:

  • 60 g zimnego masła Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2. Krok

W czasie, kiedy drożdże rosną, do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, jajka i żółtka, wlej mleko i dodaj rozpuszczone masło. Wyrośnięte drożdże również dodaj do miski.

3. Krok

Wszystko zagnieć najpierw łyżką, a potem ręką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wykładamy je na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy 10-15 min, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Krok

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

5. Krok

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, wszystko siekamy nożem, aż masa zacznie przypominać drobne kruszonki.

6. Krok

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 12 równych części, formujemy bułeczki i układamy na natłuszczonymi blaszce.

7. Krok

Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. Celsjusza, pieczemy ok. 20-25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy