Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=4ZrOo3Sd5xk&ab_channel=JustCook
Drożdżówki z kruszonką
Drożdżówki z kruszonką to uwielbiane przez wszystkich, aromatyczne ciasto drożdżowe. Z delikatnym, słodkim nadzieniem i posypane chrupiącą kruszonką są idealne na niedzielne popołudnie, a także na co dzień, do kawy lub herbaty.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 1 szkło cukru
- 2 duży jajka
- 2 żółtka jajek
- 1 szkło ciepłego mleka
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- 60 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
W czasie, kiedy drożdże rosną, do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, jajka i żółtka, wlej mleko i dodaj rozpuszczone masło. Wyrośnięte drożdże również dodaj do miski.
Wszystko zagnieć najpierw łyżką, a potem ręką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wykładamy je na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy 10-15 min, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, wszystko siekamy nożem, aż masa zacznie przypominać drobne kruszonki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 12 równych części, formujemy bułeczki i układamy na natłuszczonymi blaszce.
Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. Celsjusza, pieczemy ok. 20-25 minut.