REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=4ZrOo3Sd5xk&ab_channel=JustCook

Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką to uwielbiane przez wszystkich, aromatyczne ciasto drożdżowe. Z delikatnym, słodkim nadzieniem i posypane chrupiącą kruszonką są idealne na niedzielne popołudnie, a także na co dzień, do kawy lub herbaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej Dodano do
  • 100 g drożdży świeżych Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 duży jajka Dodano do
  • 2 żółtka jajek Dodano do
  • 1 szkło ciepłego mleka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Na kruszonkę:

  • 60 g zimnego masła Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

2. Krok

W czasie, kiedy drożdże rosną, do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, jajka i żółtka, wlej mleko i dodaj rozpuszczone masło. Wyrośnięte drożdże również dodaj do miski.

3. Krok

Wszystko zagnieć najpierw łyżką, a potem ręką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wykładamy je na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy 10-15 min, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Krok

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

5. Krok

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, wszystko siekamy nożem, aż masa zacznie przypominać drobne kruszonki.

6. Krok

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 12 równych części, formujemy bułeczki i układamy na natłuszczonymi blaszce.

7. Krok

Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. Celsjusza, pieczemy ok. 20-25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy