REKLAMA
Źródło: FB: Zákusky - koláčiky a dobré jedlo.
Drożdżowe ciasteczka z budyniem
Przepis na znakomite drożdżowe ciasteczka z budyniem, które pieczę w weekendy.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Kosz
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 50 g cukier
- 1 opakowanie Suchy drożdże
- 1 filiżanka Ciepłe mleko
- 1⁄2 łyżeczka Sól
- 2 szt jajko
- 100 g masło
Budyń
- 2 pakiety budyń czekoladowy
- 5 łyżki stołowe cukier
- 1⁄2 l mleko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Przygotowujemy ciasto drożdżowe - z mąki, cukru, drożdży, ciepłego mleka, soli, jaj i masła.
2. Krok
Pozostawiamy koszyk do wyrośnięcia w cieple przez około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Krok
W międzyczasie przygotować budyń - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw budyń do ostygnięcia.
4. Krok
Rozwałkowujemy ciasto drożdżowe, rozsmarowujemy na nim schłodzony budyń i zwijamy go w rolkę.
5. Krok
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20-25 minut.