REKLAMA
Doskonałe jajko na miękko
Przygotowanie doskonałego jajka na miękko to nie czarna magia, wystarczy kilka małych sztuczek. Z tym przepisem zawsze ci się uda.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka sól
- 1 Łyżeczka ocet
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Zagotuj wodę w małym garnku. Dodaj szczyptę soli i octu.
2. Krok
Podczas gdy woda się gotuje, delikatnie przebijamy jajko od ostrego końca igłą.
3. Krok
Gdy woda już się gotuje, ostrożnie włóż do niej jajko.
4. Krok
Gotujemy jajko przez 4 minuty. Nie dłużej!
5. Krok
Następnie ostrożnie wyjmujemy jajko z gorącej wody i płuczemy je zimną wodą.
6. Krok
Należy pozwolić jajku ostygnąć przez kilka minut. W tym czasie jajko będzie nadal gotować się od swojego własnego ciepła.