REKLAMA

Doskonałe jajko na miękko

Przygotowanie doskonałego jajka na miękko to nie czarna magia, wystarczy kilka małych sztuczek. Z tym przepisem zawsze ci się uda.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka ocet Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zagotuj wodę w małym garnku. Dodaj szczyptę soli i octu.

2. Krok

Podczas gdy woda się gotuje, delikatnie przebijamy jajko od ostrego końca igłą.

3. Krok

Gdy woda już się gotuje, ostrożnie włóż do niej jajko.

4. Krok

Gotujemy jajko przez 4 minuty. Nie dłużej!

5. Krok

Następnie ostrożnie wyjmujemy jajko z gorącej wody i płuczemy je zimną wodą.

6. Krok

Należy pozwolić jajku ostygnąć przez kilka minut. W tym czasie jajko będzie nadal gotować się od swojego własnego ciepła.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy