REKLAMA
Źródło: Youtube
Dorsz na wigilię
Ten przepis na Wigilijny dorsz to receptura, którą od lat stosuję w mojej rodzinie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 800 g filetu rybnego
- 150 g dużej cebuli
- 150 g marchewki
- 160 g słodkiej papryki
- 150 g Será
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 Objętość koperku
- pieprz cytrynowy do smaku
- Olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Drobno posiekać cebulę i paprykę.
2. Krok
Zetrzeć marchew na tarce.
3. Krok
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę, a po chwili marchewkę i paprykę.
4. Krok
Dopraw wszystko solą i pieprzem.
5. Krok
Drobno posiekać koperek.
6. Krok
Do miski włożyć śmietanę, musztardę, sól, pieprz i posiekany koperek. Wymieszać.
7. Krok
Pokrój rybę na kawałki i umieść w innej misce.
8. Krok
Posyp pieprzem, skrobią ziemniaczaną i dodaj pieczone warzywa.
9. Krok
Wymieszaj wszystko razem i umieść w naczyniu do pieczenia.
10. Krok
Na wierzch wyłożyć masę śmietanową.
11. Krok
Piec rybę przez 40 minut w temperaturze 180°C.
12. Krok
Po upieczeniu posypać startym serem i koperkiem.