REKLAMA

Źródło: Youtube

Dorsz na wigilię

Ten przepis na Wigilijny dorsz to receptura, którą od lat stosuję w mojej rodzinie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 800 g filetu rybnego Dodano do
  • 150 g dużej cebuli Dodano do
  • 150 g marchewki Dodano do
  • 160 g słodkiej papryki Dodano do
  • 150 g Será Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 5 łyżki gęstej śmietany Dodano do
  • 1 łyżeczka musztardy Dodano do
  • 1 Objętość koperku Dodano do
  • pieprz cytrynowy do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Drobno posiekać cebulę i paprykę.

2. Krok

Zetrzeć marchew na tarce.

3. Krok

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę, a po chwili marchewkę i paprykę.

4. Krok

Dopraw wszystko solą i pieprzem.

5. Krok

Drobno posiekać koperek.

6. Krok

Do miski włożyć śmietanę, musztardę, sól, pieprz i posiekany koperek. Wymieszać.

7. Krok

Pokrój rybę na kawałki i umieść w innej misce.

8. Krok

Posyp pieprzem, skrobią ziemniaczaną i dodaj pieczone warzywa.

9. Krok

Wymieszaj wszystko razem i umieść w naczyniu do pieczenia.

10. Krok

Na wierzch wyłożyć masę śmietanową.

11. Krok

Piec rybę przez 40 minut w temperaturze 180°C.

12. Krok

Po upieczeniu posypać startym serem i koperkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy