REKLAMA
Źródło: Langan from Canva
Domowy przecier pomidorowy
Wyjątkowo smaczny i zdrowy domowy przecier pomidorowy, który nadaje się do różnych potraw.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 5 kg pomidory
- 100 g sól
- 50 ml olej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki.
2. Krok
W garnku gotujemy pomidory, dopóki nie zaczną wypuszczać soku.
3. Krok
Dodajemy sól i olej i gotujemy, dopóki masa nie zostanie zredukowana do połowy.
4. Krok
Przecedzamy pulpę przez drobne sito i przyciskamy resztki pomidorów, aby uzyskać jak najwięcej soku.
5. Krok
Ponownie doprowadzamy purée do wrzenia i jeszcze gorące purée napełniamy szklanymi kubkami, które skręcamy i odwracamy do góry dnem.
6. Krok
Pozwólmy kubkom ostygnąć.