REKLAMA
Domowy pasztet z wątróbki drobiowej
Najlepszy przepis na domowy pasztet z wątróbek drobiowych
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 500 g wątroby kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajko
- 1 Łyżka masła lub oleju
- 1 Łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
150 min.
1. Krok
Wątrobę dokładnie umyj i usuń błonki. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Krok
Na patelni rozgrzej masło lub olej i podsmaż wątrobę, cebulę i czosnek aż mięso będzie złociste i dobrze przypieczone.
3. Krok
Przełóż wątrobę, cebulę i czosnek do blendera. Dodaj jajka, mleko, bułkę tartą i majeranek. Wszystko razem dokładnie zblenduj na gładką masę.
4. Krok
Dopraw masę solą i pieprzem do smaku.
5. Krok
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż na dnie plasterki boczku lub wędzonej szynki.
6. Krok
Wylej na to masę z wątroby.
7. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę, aż pasztet będzie dobrze ścięty i złocisty.
8. Krok
Pozwól pasztetowi ostygnąć, wyjmij z formy i podawaj na ciepło lub na zimno.