Źródło: dianazh for iStockPhotos
Domowy marcepan
Marcepan jest ulubionym przysmakiem na całym świecie, zwłaszcza w Niemczech, gdzie moja babcia robiła dla nas domowy marcepan. Ten prosty przepis jest tym samym, którego używam do robienia marcepanu dla mojej rodziny i przyjaciół od lat. Pomógł mi on również ponownie przeżyć słodki smak mojego dzieciństwa.
Składniki
- 200 Gram Mielone migdały
- 100 g Cukier puder plus dodatkowy do posypania
- 2 Łyżeczka Woda różana
- 1 Łyżeczka Aromat migdałowy
- 1 białka jaj
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby zrobić własny marcepan, najpierw wymieszaj zmielone migdały i cukier puder w dużej misce. Upewnij się, że dobrze je wymieszałeś, ponieważ zapewni to równomierne rozprowadzenie słodyczy.
Dodaj wodę różaną i aromat migdałowy. Płyny te nadają marcepanowi wyjątkowy smak. Ale bądź ostrożny, dodawaj je kropla po kropli i próbuj, aby upewnić się, że smak nie jest zbyt mocny.
Dodaj białko i wymieszaj wszystko na gładką masę. Białka jaj służą do utrzymania wszystkiego razem, więc dobrze ugniataj, aż przestanie być lepkie. Jeśli ciasto nadal jest lepkie, można dodać nieco więcej mielonych migdałów.
Wylej masę na powierzchnię roboczą posypaną cukrem pudrem i uformuj dłońmi pożądany kształt. Podczas formowania daj się ponieść wyobraźni! Moje dzieci uwielbiają formować marcepanowe figurki.
Zawiń marcepan w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Pomoże to zintensyfikować smak i utwardzić masę.
Mam nadzieję, że ten pyszny domowy marcepan przypadnie Ci do gustu tak samo jak mnie i mojej rodzinie. To naprawdę idealny prezent na każdą okazję lub po prostu słodka przekąska w międzyczasie.