Źródło: Pixabay: 1643606
Domowy likier kawowy
Jeśli chcesz uzyskać naprawdę bogaty smak, spróbuj zrobić go z podwójną porcją kawy. Upewnij się, że kuchnia jest dobrze wentylowana przed oparami z procesu parzenia!
Składniki
- 1 l wódka
- 500 g cukier
- 30 g kawa rozpuszczalna
- 1 wanilia Pręt
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść średniej wielkości garnek na kuchence. Ważne jest, aby nie używać zbyt małego garnka, ponieważ alkohol może łatwo wylać się podczas mieszania. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej używać średniej wielkości garnka ze stali nierdzewnej.
W garnku wymieszaj cukier i kawę rozpuszczalną. Używaj kawy rozpuszczalnej najwyższej możliwej jakości, ponieważ to ona zadecyduje o smaku gotowego likieru.
Dodaj około 200 ml wody i gotuj na kuchence, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ten etap przygotowawczy zapewnia całkowite rozpuszczenie cukru w wódce i równomierne rozprowadzenie go w celu nadania jej aromatu.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Ważne jest, aby nie dodawać wódki, gdy jest gorąca, ponieważ część alkoholu może wyparować.
Gdy mieszanka kawy z cukrem będzie letnia, dodaj wódkę i laskę wanilii. Zalecam wyskrobanie wnętrza laski wanilii i wymieszanie jej z likierem. Zintensyfikuje to smak wanilii.
Gotowy likier przelać do butelki i odstawić na co najmniej 2 tygodnie, ale nie dłużej niż na miesiąc. To właśnie wtedy smak naprawdę się połączy.