REKLAMA

Źródło: Pixabay: igorovsyannykov

Domowy japoński sos do kurczaka Karaage

Jest to aromatyczny sos do maczania, który podkreśla smak japońskiego smażonego kurczaka (Karaage). Wydobywa wyjątkową, pikantną słodycz, której nie można się oprzeć.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 12 filiżanka sos sojowy Dodano do
  • 3 łyżki stołowe Miód lub brązowy cukier Dodano do
  • 2 łyżki stołowe Sake lub białe wino Dodano do
  • 1 łyżka stołowa ocet ryżowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Drobno zmielony imbir Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 łyżeczka Skrobia kukurydziana zmieszana z jedną łyżką wody Dodano do
  • 1 łyżeczka Nasiona sezamu (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zacznij od zebrania wszystkich składników w jednym miejscu. W ten sposób nie będziesz musiał szukać czegoś w pośpiechu, podczas gdy twój sos będzie na kuchence.

2. Krok

W małym rondelku na średnim ogniu wymieszać sos sojowy, miód, sake i ocet ryżowy. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści. Pamiętaj, aby nigdy nie dopuścić do pełnego wrzenia. Podczas przygotowywania sosów chodzi raczej o to, aby pozwolić smakom połączyć się ze sobą w czasie, jednocześnie uważnie je obserwując.

3. Krok

Dodaj do rondla imbir i czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby upewnić się, że wszystkie smaki są dobrze połączone. I tak, aromat, który wydziela ta fuzja, jest dość hipnotyzujący, wtedy wiesz, że jesteś na dobrej drodze.

4. Krok

Mieszaj zawiesinę skrobi kukurydzianej w rondlu po trochu, aż osiągniesz pożądaną grubość. Sos powinien pokrywać grzbiet łyżki, ale nadal spływać gładkim strumieniem. Cierpliwość jest tutaj kluczem, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości na raz może sprawić, że sos będzie zbyt gęsty, a zbyt szybkie podgrzanie może sprawić, że będzie grudkowaty.

5. Krok

Gdy sos zgęstnieje, zdjąć rondel z ognia i ostudzić. W razie potrzeby udekorować sezamem.

6. Krok

Przechowuj ten sos w szczelnym pojemniku w lodówce. Wytrzyma kilka tygodni i jest wygodnym sosem gotowym do podniesienia smaku każdej potrawy, zwłaszcza tych, które wymagają odrobiny chrupiącego, słodkiego i pikantnego akcentu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy