Źródło: Pixabay: igorovsyannykov
Domowy japoński sos do kurczaka Karaage
Jest to aromatyczny sos do maczania, który podkreśla smak japońskiego smażonego kurczaka (Karaage). Wydobywa wyjątkową, pikantną słodycz, której nie można się oprzeć.
Składniki
- 1⁄2 filiżanka sos sojowy
- 3 łyżki stołowe Miód lub brązowy cukier
- 2 łyżki stołowe Sake lub białe wino
- 1 łyżka stołowa ocet ryżowy
- 1 łyżka stołowa Drobno zmielony imbir
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 1 łyżeczka Skrobia kukurydziana zmieszana z jedną łyżką wody
- 1 łyżeczka Nasiona sezamu (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od zebrania wszystkich składników w jednym miejscu. W ten sposób nie będziesz musiał szukać czegoś w pośpiechu, podczas gdy twój sos będzie na kuchence.
W małym rondelku na średnim ogniu wymieszać sos sojowy, miód, sake i ocet ryżowy. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści. Pamiętaj, aby nigdy nie dopuścić do pełnego wrzenia. Podczas przygotowywania sosów chodzi raczej o to, aby pozwolić smakom połączyć się ze sobą w czasie, jednocześnie uważnie je obserwując.
Dodaj do rondla imbir i czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby upewnić się, że wszystkie smaki są dobrze połączone. I tak, aromat, który wydziela ta fuzja, jest dość hipnotyzujący, wtedy wiesz, że jesteś na dobrej drodze.
Mieszaj zawiesinę skrobi kukurydzianej w rondlu po trochu, aż osiągniesz pożądaną grubość. Sos powinien pokrywać grzbiet łyżki, ale nadal spływać gładkim strumieniem. Cierpliwość jest tutaj kluczem, ponieważ dodanie zbyt dużej ilości na raz może sprawić, że sos będzie zbyt gęsty, a zbyt szybkie podgrzanie może sprawić, że będzie grudkowaty.
Gdy sos zgęstnieje, zdjąć rondel z ognia i ostudzić. W razie potrzeby udekorować sezamem.
Przechowuj ten sos w szczelnym pojemniku w lodówce. Wytrzyma kilka tygodni i jest wygodnym sosem gotowym do podniesienia smaku każdej potrawy, zwłaszcza tych, które wymagają odrobiny chrupiącego, słodkiego i pikantnego akcentu.