REKLAMA

Źródło: Pixabay: Catkin

Domowy chleb ziemniaczany

Ten przepis na chleb ziemniaczany jest prosty i łatwo możesz go przygotować w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 szt ziemniaki Dodano do
  • 1 szt Suche drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 łyżki stołowe olej Dodano do
  • 250 ml Ciepła woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie. Gdy są gotowe, wodę odlewamy i ziemniaki rozgniatamy na puree. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodajemy olej, wystudzoną ziemniaczaną kaszę i ciepłą wodę. Mieszaninę mieszamy, dopóki nie stanie się gładka i elastyczna.

3. Krok

Często pozwalamy ciastu kisnąć w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na dwie godziny, albo aż podwoi swój objętość.

4. Krok

Następnie często składamy na desce posypanej mąką i formujemy chleb. Kładziemy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy go posypać nasionami sezamu lub płatkami i delikatnie nacinać na wierzchu nożem.

5. Krok

Piec w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut. Chleb powinien być złocisty i powinieneś usłyszeć pusty dźwięk, gdy w niego pukasz.

6. Krok

Po upieczeniu zostawiamy chleb na kratce do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy