REKLAMA

Źródło: Pixabay: Catkin

Domowy chleb ziemniaczany

Ten przepis na chleb ziemniaczany jest prosty i łatwo możesz go przygotować w domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 szt ziemniaki Dodano do
  • 1 szt Suche drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 łyżki stołowe olej Dodano do
  • 250 ml Ciepła woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie. Gdy są gotowe, wodę odlewamy i ziemniaki rozgniatamy na puree. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodajemy olej, wystudzoną ziemniaczaną kaszę i ciepłą wodę. Mieszaninę mieszamy, dopóki nie stanie się gładka i elastyczna.

3. Krok

Często pozwalamy ciastu kisnąć w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na dwie godziny, albo aż podwoi swój objętość.

4. Krok

Następnie często składamy na desce posypanej mąką i formujemy chleb. Kładziemy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy go posypać nasionami sezamu lub płatkami i delikatnie nacinać na wierzchu nożem.

5. Krok

Piec w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut. Chleb powinien być złocisty i powinieneś usłyszeć pusty dźwięk, gdy w niego pukasz.

6. Krok

Po upieczeniu zostawiamy chleb na kratce do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy