Źródło: Pixabay: Catkin
Domowy chleb ziemniaczany
Ten przepis na chleb ziemniaczany jest prosty i łatwo możesz go przygotować w domu.
Składniki
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 2 szt ziemniaki
- 1 szt Suche drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżki stołowe olej
- 250 ml Ciepła woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie. Gdy są gotowe, wodę odlewamy i ziemniaki rozgniatamy na puree. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodajemy olej, wystudzoną ziemniaczaną kaszę i ciepłą wodę. Mieszaninę mieszamy, dopóki nie stanie się gładka i elastyczna.
Często pozwalamy ciastu kisnąć w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na dwie godziny, albo aż podwoi swój objętość.
Następnie często składamy na desce posypanej mąką i formujemy chleb. Kładziemy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy go posypać nasionami sezamu lub płatkami i delikatnie nacinać na wierzchu nożem.
Piec w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut. Chleb powinien być złocisty i powinieneś usłyszeć pusty dźwięk, gdy w niego pukasz.
Po upieczeniu zostawiamy chleb na kratce do ostygnięcia.