Źródło: bhofack2 from Getty Images
Domowy chleb z cebulą
Ten przepis na domowy chleb z cebulą sprawdził się u mnie przez lata przygotowywania różnych rodzajów domowego chleba. Sam eksperymentowałem ze składnikami, aż doszedłem do tej ostatecznej wersji, która zawsze wyczarowuje cudownie smaczny i aromatyczny chleb.
Składniki
- 500 g Gładka mąka
- 1 bal Suche drożdże
- 1 Łyżka Sole
- 1 Łyżka Cukier
- 300 ml Letnia woda
- 2 kawałek The Onion
- 1 Łyżki Oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj miskę, do której przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże, sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
Powoli zacznij dodawać letnią wodę i wyrabiaj ciasto rękami, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyjmij ciasto i uformuj z niego gładki kształt na posypanym mąką wałku do ciasta. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Drobno posiekaj cebulę i smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Uważaj, aby cebula nie przypaliła się, zanim osiągnie ciemnobrązowy kolor. Następnie ostudzić.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je i jeszcze raz wyrobić na wałku, dodać ostudzoną cebulę i ponownie wyrobić, aby cebula była równomiernie rozłożona. Umieścić ciasto w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść chleb w piekarniku i piecz przez około 30 minut, aż jego powierzchnia stanie się złocista. Możesz wykonać eksperyment stukając w spód, aby być bardziej pewnym - gdy chleb jest gotowy, powinien wydawać pusty dźwięk.