Źródło: czarny_bez from Getty Images
Domowe drożdżówki
Jest to przepis, ktory przekazany mi został od mojej Babci. Dzięki niemu mogę upiec domowe drożdżówki, które są nie tylko smaczne, ale i pachnące, jak te z pamięci dzieciństwa. Wymaga cierpliwości i czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2 ks jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g miękkiego masła
- ulubione dodatki (np. powidła śliwkowe, marmolada budyń czekolada)
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.
Wbij jajka, dodaj ciepłe mleko i miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nieprzywierające do rąk. Można dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt lepkie. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, bo drożdżówki mogą wyjść twarde.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na porcje i formuj drożdżówki. W środku każdej możesz umieścić swoje ulubione dodatki.
Uformowane drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione.
Po upieczeniu, na gorące drożdżówki, możesz posypać kruszonką lub polać lukrem.