REKLAMA

Źródło: czarny_bez from Getty Images

Domowe drożdżówki

Jest to przepis, ktory przekazany mi został od mojej Babci. Dzięki niemu mogę upiec domowe drożdżówki, które są nie tylko smaczne, ale i pachnące, jak te z pamięci dzieciństwa. Wymaga cierpliwości i czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 80 g miękkiego masła Dodano do
  • ulubione dodatki (np. powidła śliwkowe, marmolada budyń czekolada) Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.

2. Krok

Wbij jajka, dodaj ciepłe mleko i miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nieprzywierające do rąk. Można dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt lepkie. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, bo drożdżówki mogą wyjść twarde.

3. Krok

Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

4. Krok

Po tym czasie, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na porcje i formuj drożdżówki. W środku każdej możesz umieścić swoje ulubione dodatki.

5. Krok

Uformowane drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

6. Krok

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż drożdżówki będą ładnie zarumienione.

7. Krok

Po upieczeniu, na gorące drożdżówki, możesz posypać kruszonką lub polać lukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy