REKLAMA

Źródło: FB: Przepisy Kulinarne Babuni

Domowe bułki

Puszyste, domowe bułki, których aromat roznosi się po całym domu. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do zup i sałatek.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło ciepłej wody Dodano do
  • 2 łyżeczki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 saszetka suchych drożdży Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.

2. Krok

Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

3. Krok

Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich bułki.

4. Krok

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

5. Krok

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, aż bułki będą złote.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy