REKLAMA
Źródło: FB: Przepisy Kulinarne Babuni
Domowe bułki
Puszyste, domowe bułki, których aromat roznosi się po całym domu. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do zup i sałatek.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 500 g mąki pszennej
- 1 szkło ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 saszetka suchych drożdży
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.
2. Krok
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
3. Krok
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich bułki.
4. Krok
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Krok
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut, aż bułki będą złote.