REKLAMA

Źródło: LucaLorenzelli from Getty Images

Domowe Bułeczki Brioche

Prosty i pyszny przepis na miękkie i apetyczne domowe bułeczki brioche, idealne na słodkie i pożywne śniadanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 500 g Mąka Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 20 g Drożdże piwne Dodano do
  • 1 szczypta Hale Dodano do
  • 2 jednostka jaja Dodano do

Do malowania

  • 1 jednostka jajko Dodano do
  • 2 łyżki mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W dużej misce umieść mąkę, zrób dziurę w środku i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier, ciepłe mleko i zagniataj ciasto.

2. Krok

Po rozpuszczeniu drożdży dodaj dwie jajka, roztopione masło i szczyptę soli.

3. Krok

Dobrze wyrobić ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Krok

Po tym, jak ciasto wyrosło, wznowić jego wyrabianie na obsypanej mąką powierzchni przez kilka minut, następnie uformować bułeczki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Krok

Pozwól bułeczkom rosnąć na blasze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie, w małej miseczce ubij jedno jajko z dwiema łyżkami mleka, następnie posmaruj bułeczki tą mieszanką.

6. Krok

Włóż do piekarnika już rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut, lub do momentu, aż bułeczki nie staną się złote. Kiedy są gotowe, zostaw je do ostygnięcia przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy