Źródło: LucaLorenzelli from Getty Images
Domowe Bułeczki Brioche
Prosty i pyszny przepis na miękkie i apetyczne domowe bułeczki brioche, idealne na słodkie i pożywne śniadanie.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka
- 250 ml mleko
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 20 g Drożdże piwne
- 1 szczypta Hale
- 2 jednostka jaja
Do malowania
- 1 jednostka jajko
- 2 łyżki mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce umieść mąkę, zrób dziurę w środku i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier, ciepłe mleko i zagniataj ciasto.
Po rozpuszczeniu drożdży dodaj dwie jajka, roztopione masło i szczyptę soli.
Dobrze wyrobić ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym, jak ciasto wyrosło, wznowić jego wyrabianie na obsypanej mąką powierzchni przez kilka minut, następnie uformować bułeczki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozwól bułeczkom rosnąć na blasze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie, w małej miseczce ubij jedno jajko z dwiema łyżkami mleka, następnie posmaruj bułeczki tą mieszanką.
Włóż do piekarnika już rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut, lub do momentu, aż bułeczki nie staną się złote. Kiedy są gotowe, zostaw je do ostygnięcia przed podaniem.