Domowa zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii to proste i smaczne danie, świetnie sprawdzi się jako obiad lekki posiłek na kolację. Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i cenią sobie warzywa.
Składniki
- 2 Średni cukinie
- 200 g serka ricotta
- 2 pomidory
- 1 Łyżka soli
- pieprz do smaku
- 20 g startego sera
Najnowsze ulotki
Procedura
Cukinie umyj, osusz i pokój w plastry o grub,5 cm.
2 Pomidory umyj i pokrój w plastry.
Czosnek posiekaj drobno.
W naczyń żaroodpornym rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek na złoty kolor.
Następnie dodaj cukinie i podsmaż na złoty kolor z wyłóż na talerz i odstaw na bok.
Do naczynia żaroodpornego połóż połowę cukinii, następnie połóż na nich połowę pomidorów, a na wierzchu połóż połowę sera ricotta.
Powtarzając warstwami resztę cukinii, pomidorów i serka ricotta.
Na wierzchu posyp startym serem.
Naczynie przesuń do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 20-25 minut.
Podaj.