REKLAMA

Domowa wiśniówka

Domowa wiśniówka to pyszny alkohol, który można podać jako aperitif lub deserowy trunek.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg wiśni Dodano do
  • 1 l wódki Dodano do
  • 400 g cukru Dodano do
  • 250 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Umyj i osusz wiśnie. Złóż je do dużego słoika, a następnie zalej wódką. Odstaw na dwa tygodnie do ciemnego i chłodnego miejsca, wstrząsając raz dziennie.

2. Krok

Po dwóch tygodniach odcedź sok z wiśni poprzez prasowanie miąższu.

3. Krok

Przygotuj syrop z cukru i wody. W rondlu wymieszaj cukier i wodę, a następnie gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Studź.

4. Krok

Wymieszaj klarowny sok z syropem cukrowym i rozlej do butelek i odstaw na kolejny tydzień.

5. Krok

Uwaga: możesz zmniejszyć ilość cukru w zależności od osobistych preferencji smakowych.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy