REKLAMA
Domowa wiśniówka
Domowa wiśniówka to pyszny alkohol, który można podać jako aperitif lub deserowy trunek.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg wiśni
- 1 l wódki
- 400 g cukru
- 250 ml wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Umyj i osusz wiśnie. Złóż je do dużego słoika, a następnie zalej wódką. Odstaw na dwa tygodnie do ciemnego i chłodnego miejsca, wstrząsając raz dziennie.
2. Krok
Po dwóch tygodniach odcedź sok z wiśni poprzez prasowanie miąższu.
3. Krok
Przygotuj syrop z cukru i wody. W rondlu wymieszaj cukier i wodę, a następnie gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Studź.
4. Krok
Wymieszaj klarowny sok z syropem cukrowym i rozlej do butelek i odstaw na kolejny tydzień.
5. Krok
Uwaga: możesz zmniejszyć ilość cukru w zależności od osobistych preferencji smakowych.