REKLAMA

Domowa pizza margherita

Margherita to klasyczna włoska pizza, która składa się z podstawowych składników: sosu pomidorowego, sera mozzarella i bazylii. Prosta w przygotowaniu, ale o intensywnym smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 gramy mąki Dodano do
  • 150 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 200 gramy plasterków pom Dodano do
  • 200 gramy mozzarelli Dodano do
  • świeża bazylia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W małym naczyniu rozpuść drożdże i odstaw na chwilę, aż drożdże się aktywują.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, następnie zrób dołek w środku il dodaj drożdże.

3. Krok

Zagniataj przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest za suche, dodaj odrobinę wody, a jeśli za mokre, posyp lekko mąką.

4. Krok

Po zagnieceniu ciasto nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

5. Krok

Po upływie godziny, rozgrzej pie do temperatur 220 stopni Celsjusza.

6. Krok

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placuszki.

7. Krok

Rozprowadź sos pomidorowy.

8. Krok

Pokrój mozarellę i połóż na cieście.

9. Krok

Dopraw solą i pieprzem.

10. Krok

Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez około -15 minut, ciasto będzie chrupiące i ser roztopiony.

11. Krok

Wyjmij pizzę z piekarnika.

12. Krok

Gotową pizzę pokrój na kawałki i podawaj od razu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy