Domowa pizza margherita
Margherita to klasyczna włoska pizza, która składa się z podstawowych składników: sosu pomidorowego, sera mozzarella i bazylii. Prosta w przygotowaniu, ale o intensywnym smaku.
Składniki
- 250 gramy mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 1 Łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 200 gramy plasterków pom
- 200 gramy mozzarelli
- świeża bazylia
Najnowsze ulotki
Procedura
W małym naczyniu rozpuść drożdże i odstaw na chwilę, aż drożdże się aktywują.
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól, następnie zrób dołek w środku il dodaj drożdże.
Zagniataj przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest za suche, dodaj odrobinę wody, a jeśli za mokre, posyp lekko mąką.
Po zagnieceniu ciasto nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Po upływie godziny, rozgrzej pie do temperatur 220 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placuszki.
Rozprowadź sos pomidorowy.
Pokrój mozarellę i połóż na cieście.
Dopraw solą i pieprzem.
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez około -15 minut, ciasto będzie chrupiące i ser roztopiony.
Wyjmij pizzę z piekarnika.
Gotową pizzę pokrój na kawałki i podawaj od razu.