REKLAMA

Źródło: Ilia Nesolenyi from Getty Images

Domowa biała kiełbasa

Tradycyjny, polski przepis na domową białą kiełbasę. Doskonały na rodzinne spotkania.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Mięso

  • 112 kg schab Dodano do
  • 12 kg boczek Dodano do

Dodatki

  • 2 Sztuka cebula Dodano do
  • 4 zęby czosnek Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 12 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 2 łyżeczki Majeranek Dodano do
  • 2 Okulary woda Dodano do
  • 1 sztuka jelito wieprzowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Mięso pokrój w drobną kostkę i zmiel razem z boczkiem na maszynce do mięsa.

2. Krok

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

3. Krok

Dodaj sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj wszystko, a następnie dodaj wodę.

4. Krok

Jelito namocz w ciepłej wodzie, wypłucz porządnie od środka i napełnij farszem.

5. Krok

Uformuj kiełbasy, zawiąż na końcach nitką kuchenną.

6. Krok

Kiełbasy gotuj na parze około 1,5 godziny.

7. Krok

Po ugotowaniu ostudź w lodówce, a następnie smaż lub piecz do uzyskania złotej skórki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy