REKLAMA
Źródło: Ilia Nesolenyi from Getty Images
Domowa biała kiełbasa
Tradycyjny, polski przepis na domową białą kiełbasę. Doskonały na rodzinne spotkania.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Mięso
- 11⁄2 kg schab
- 1⁄2 kg boczek
Dodatki
- 2 Sztuka cebula
- 4 zęby czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczka pieprz
- 2 łyżeczki Majeranek
- 2 Okulary woda
- 1 sztuka jelito wieprzowe
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Mięso pokrój w drobną kostkę i zmiel razem z boczkiem na maszynce do mięsa.
2. Krok
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
3. Krok
Dodaj sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj wszystko, a następnie dodaj wodę.
4. Krok
Jelito namocz w ciepłej wodzie, wypłucz porządnie od środka i napełnij farszem.
5. Krok
Uformuj kiełbasy, zawiąż na końcach nitką kuchenną.
6. Krok
Kiełbasy gotuj na parze około 1,5 godziny.
7. Krok
Po ugotowaniu ostudź w lodówce, a następnie smaż lub piecz do uzyskania złotej skórki.