REKLAMA

Źródło: Ilia Nesolenyi from Getty Images

Domowa biała kiełbasa

Tradycyjny, polski przepis na domową białą kiełbasę. Doskonały na rodzinne spotkania.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Mięso

  • 112 kg schab Dodano do
  • 12 kg boczek Dodano do

Dodatki

  • 2 Sztuka cebula Dodano do
  • 4 zęby czosnek Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 12 łyżeczka pieprz Dodano do
  • 2 łyżeczki Majeranek Dodano do
  • 2 Okulary woda Dodano do
  • 1 sztuka jelito wieprzowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Mięso pokrój w drobną kostkę i zmiel razem z boczkiem na maszynce do mięsa.

2. Krok

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

3. Krok

Dodaj sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj wszystko, a następnie dodaj wodę.

4. Krok

Jelito namocz w ciepłej wodzie, wypłucz porządnie od środka i napełnij farszem.

5. Krok

Uformuj kiełbasy, zawiąż na końcach nitką kuchenną.

6. Krok

Kiełbasy gotuj na parze około 1,5 godziny.

7. Krok

Po ugotowaniu ostudź w lodówce, a następnie smaż lub piecz do uzyskania złotej skórki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy