Źródło: ValentynVolkov from Getty Images
Dobrze przygotowany stek
Przepis na pyszny stek Well done, który pasuje na lunch lub kolację.
Składniki
- 250 g Wysokiej jakości stek wołowy
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- łyżka masła
- Szczypiorek do smaku
- Rozmaryn do smaku
- Tymianek do smaku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj mięso. Powinno mieć temperaturę pokojową. Mięso powinno być poza domem przez co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Gdy mięso będzie gotowe, posól je z obu stron. Nie martw się o przesolenie mięsa. Gruba ziarnista solona powierzchnia nada mięsu odpowiedni smak.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, najlepiej żeliwną. Dodaj oliwę z oliwek na patelnię. Gdy patelnia będzie wystarczająco gorąca, umieść na niej mięso. Powinieneś usłyszeć delikatne skwierczenie.
Pozwól stekowi smażyć się przez około 2 minuty, a następnie odwróć go i smaż przez kolejne 2 minuty. Pozwoli to uzyskać ładnie usmażoną powierzchnię.
Następnie dodaj masło i zioła. Masło nada stekowi bogatszy smak, a zioła uzupełnią aromat. Obsmaż stek z obu stron, polewając go roztopionym masłem. Dzięki tej technice wystarczy smażyć mięso przez około 4 minuty z każdej strony.
Wyjąć stek i odstawić na 5 minut. Upieczone mięso będzie bardziej soczyste i miękkie.