REKLAMA

Źródło: ValentynVolkov from Getty Images

Dobrze przygotowany stek

Przepis na pyszny stek Well done, który pasuje na lunch lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 250 g Wysokiej jakości stek wołowy Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • łyżka masła Dodano do
  • Szczypiorek do smaku Dodano do
  • Rozmaryn do smaku Dodano do
  • Tymianek do smaku Dodano do
  • sól Dodano do
  • świeżo zmielony pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Przygotuj mięso. Powinno mieć temperaturę pokojową. Mięso powinno być poza domem przez co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Gdy mięso będzie gotowe, posól je z obu stron. Nie martw się o przesolenie mięsa. Gruba ziarnista solona powierzchnia nada mięsu odpowiedni smak.

2. Krok

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, najlepiej żeliwną. Dodaj oliwę z oliwek na patelnię. Gdy patelnia będzie wystarczająco gorąca, umieść na niej mięso. Powinieneś usłyszeć delikatne skwierczenie.

3. Krok

Pozwól stekowi smażyć się przez około 2 minuty, a następnie odwróć go i smaż przez kolejne 2 minuty. Pozwoli to uzyskać ładnie usmażoną powierzchnię.

4. Krok

Następnie dodaj masło i zioła. Masło nada stekowi bogatszy smak, a zioła uzupełnią aromat. Obsmaż stek z obu stron, polewając go roztopionym masłem. Dzięki tej technice wystarczy smażyć mięso przez około 4 minuty z każdej strony.

5. Krok

Wyjąć stek i odstawić na 5 minut. Upieczone mięso będzie bardziej soczyste i miękkie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy