Delikatne serniki
Pyszne ciasta na zakwasie, które kuszą smakiem już samym swoim wyglądem. 🙂 Robię je już od kilku lat i są to jedne z naszych ulubionych ciast. Są idealne na przekąskę, na śniadanie, czy po prostu do posiedzenia przy kawie😊
Składniki
Ciasto
- 500 g mąka samozbrylająca
- 3 łyżka stołowa mąka kukurydziana
- 100 g cukier kryształ
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 75 g masło
- 2 dl mleko
- 21 g świeże drożdże
- 11⁄2 łyżeczki sól
- 2 łyżki Miód
Farsz
- 500 g krémový tvaroh
- 1 dl cukier kryształ
- rodzynki
- 2 ks cukier waniliowy
Do tarcia
- 1 jajko
- 1 łyżki śmietany
- Dodatkowo odrobina oleju do ubijania ciasta
Najnowsze ulotki
Procedura
W jednej misce najpierw mieszamy łyżką obie mąki, cukier i sól. Następnie dodać już utarte masło, śmietanę, miód, jajko + żółtko oraz napęczniały zakwas, który zrobiliśmy z 2 dl mleka + drożdże + 1 KL cukru. Wyrobić ciasto, które jest dość miękkie i lepkie, ale takie właśnie powinno być. Na koniec, za pomocą naoliwionej dłoni, wybić krótko ciasto na bochenek. To ubijanie sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej miękkie i napowietrzone :-) Na koniec oprószyć wierzch ciasta odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Jest to nieco cięższe ciasto i czasem wyrasta leniwie :-) więc cierpliwości. Jeśli chcesz, możesz też włożyć je w folię.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i podziel na 8 równych części. Każdą część jeszcze raz lekko zagnieść na bochenek. Przykryj bochenki ręcznikiem do herbaty i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
W czasie, gdy bochenki rosną, przygotować nadzienie. Wymieszaj miękki twaróg, rodzynki do smaku, cukier i cukier waniliowy. Aby posmarować ciastka, wymieszaj 1 całe jajko z 1 łyżką śmietany.
4. docisnąć palcami drugi bok i brzegi. Następnie zrobić 3 nacięcia wzdłuż ciasta i lekko i delikatnie zwinąć ciasto około 2 razy, a na koniec połączyć jak w wieńcu. Sklej jeden koniec od dołu do góry w środek👍 Tak naprawdę kręcą się jak brioche🙂 Aby lepiej i dokładniej wyobrazić sobie proces, obejrzyj mój filmik.
Ciastka ułóż na blasze z papierem pergaminowym, posmaruj je dokładnie kremowym jajkiem. W międzyczasie możesz rozgrzać piekarnik do 180°C. Pozostaw ciastka na czas nagrzewania się piekarnika. Na koniec piecz ciastka przez około 25 minut. Trzeba tego pilnować, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Ciasta są naprawdę świetne. Ciasto jest miękkie, gładkie i smakuje wyśmienicie😊 Życzę smacznego !
Więcej moich przepisów znajdziecie też na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com 🙂