REKLAMA

Czeskie knedle

Knedle czeskie to tradycyjny przysmak naszych południowych sąsiadów. To pulchne, gotowane ciasto drożdżowe z nadzieniem owocowym, najczęściej ze śliwek lub truskawek. Prostsze w wykonaniu, niż mogłoby się wydawać, danie jest idealne na letni obiad lub podwieczorek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 20 g drożdży świeżych Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 250 ml mléka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

Na nadzienie:

  • 10 dużych śliwek Dodano do
  • 5 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obsypania Dodano do
  • masło do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Drożdże, masło, mleko i cukier rozpuszczamy w garnku.

2. Krok

Do miski wsypujemy mąkę, solę, dodajemy jajko i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

3. Krok

Odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.

4. Krok

Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Każdą z nich napełniamy cukrem wymieszanym z cynamonem.

5. Krok

Wyrosłe ciasto dzielimy na około 10 równej wielkości kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na okrągły placek.

6. Krok

Na środek każdego placka kładziemy śliwkę i zlepiamy ciasto, formując knedle.

7. Krok

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej knedle. Gotujemy je przez około 10 minut.

8. Krok

Upieczone knedle obsypujemy bułką tartą uprażoną na maśle. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy