Czeskie knedle
Knedle czeskie to tradycyjny przysmak naszych południowych sąsiadów. To pulchne, gotowane ciasto drożdżowe z nadzieniem owocowym, najczęściej ze śliwek lub truskawek. Prostsze w wykonaniu, niż mogłoby się wydawać, danie jest idealne na letni obiad lub podwieczorek.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- szczypta soli
- 100 g masla
- 1 jajko
Na nadzienie:
- 10 dużych śliwek
- 5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- bułka tarta do obsypania
- masło do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Drożdże, masło, mleko i cukier rozpuszczamy w garnku.
Do miski wsypujemy mąkę, solę, dodajemy jajko i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Każdą z nich napełniamy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wyrosłe ciasto dzielimy na około 10 równej wielkości kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na okrągły placek.
Na środek każdego placka kładziemy śliwkę i zlepiamy ciasto, formując knedle.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej knedle. Gotujemy je przez około 10 minut.
Upieczone knedle obsypujemy bułką tartą uprażoną na maśle. Smacznego!