Czekoladowy krem z truskawkami
Krem czekoladowy z aromatycznymi truskawkami to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika czekolady. Kolczy smak truskawek świeżo dojrzałych w letnim słońcu doskonale komponuje się z głębokim smakiem ciemnej czekolady. To prawdziwa nutka luksusu w Twojej kuchni. Tu prezentuję przepis na idealne połączenie tych dwóch składników. Łatwy do przygotowania, ale efektowny podczas podawania, ten deser z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów w Twoim domu.
Składniki
- 250 ml Pełnomleczne mleko
- 250 ml bita śmietana
- 35 g masło
- 80 g żółtko
- 40 gramy cukier
- 250 g Czekolada 70
Najnowsze ulotki
Procedura
Przynieś do wrzenia pełne mleko i śmietanę. Utrzyj żółtka z cukrem do gęstej piany, a następnie wlej je do podgrzewanej mieszanki śmietany.
Mieszankę utrzymujemy i mieszamy w temperaturze 80-85°C. Najlepiej robić to w termomixie, gdzie możesz dokładnie kontrolować temperaturę podczas ubijania. Nie pozwól, aby mieszanka się za bardzo nagrzała, inaczej jajka się zetną i zgotują na jajeczną masę. Jeśli mieszanka nie byłaby wystarczająco gorąca, czekoladowe crèmeux nie będzie miało wystarczającej konsystencji i pozostanie płynne.
Kiedy osiągniesz 83-84 °C, przecedź to przez drobne sito i powoli i stopniowo co najmniej 3 razy wmieszaj w rozpuszczoną czekoladę, przed dodaniem kolejnej części delikatnie ale dokładnie mieszaj szpatułką.
Po połączeniu wszystkich składników powstaje ciężka masa, którą następnie napełniasz do przygotowanych słoików, miseczek itp, a czekoladowy crèmeux zostaw do zastygnięcia w lodówce przez noc. Następnego dnia udekoruj świeżymi truskawkami lub dowolnym letnim owocem i możesz od razu podawać.