REKLAMA

Źródło: Pixabay

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami to wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie dwóch klasycznych smaków. Idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie lub słodki element spotkania przy kawie.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 200 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 5 jaj Dodano do
  • 150 g mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 500 g śliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Nieco 3/4 cukru zmiksuj na kremową masę z masłem.

2. Krok

Dodaj rozbite na kawałki czekoladę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści.

3. Krok

Jajka ubij z resztą cukru, dodając stopniowo. Po ubiciu jajek i cukru połącz tę masę z czekoladą, dodaj cynamon i powoli wsypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj.

4. Krok

Blachę natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę czekoladową, a na wierzchu ułóż połówki śliwek.

5. Krok

Ciasto piecz ok. 45 minut w 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone.

6. Krok

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy