Źródło: Pixabay
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami to wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie dwóch klasycznych smaków. Idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie lub słodki element spotkania przy kawie.
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masla
- 200 g cukru
- 5 jaj
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Nieco 3/4 cukru zmiksuj na kremową masę z masłem.
Dodaj rozbite na kawałki czekoladę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści.
Jajka ubij z resztą cukru, dodając stopniowo. Po ubiciu jajek i cukru połącz tę masę z czekoladą, dodaj cynamon i powoli wsypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj.
Blachę natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę czekoladową, a na wierzchu ułóż połówki śliwek.
Ciasto piecz ok. 45 minut w 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.