REKLAMA

Źródło: Pixabay

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami to wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie dwóch klasycznych smaków. Idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie lub słodki element spotkania przy kawie.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 200 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 5 jaj Dodano do
  • 150 g mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 500 g śliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Nieco 3/4 cukru zmiksuj na kremową masę z masłem.

2. Krok

Dodaj rozbite na kawałki czekoladę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści.

3. Krok

Jajka ubij z resztą cukru, dodając stopniowo. Po ubiciu jajek i cukru połącz tę masę z czekoladą, dodaj cynamon i powoli wsypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj.

4. Krok

Blachę natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę czekoladową, a na wierzchu ułóż połówki śliwek.

5. Krok

Ciasto piecz ok. 45 minut w 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone.

6. Krok

Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy