REKLAMA
Źródło: AmalliaEka from Canva
Czekoladowe ciasto fasolowe
Czekoladowe ciasto z fasoli to niezwykły, ale przepyszny deser. Jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy próbują unikać glutenu, czy po prostu eksperymentują z nietypowymi składnikami.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 400 g Konserwowanej czarnej fasoli
- 3 szt jajko
- 3 łyżka stołowa Olej kokosowy
- 1⁄2 kubek kakao holenderskie
- 1 filiżanka Brązowy cukier
- 1 łyżka waniliowego ekstraktu
- 1⁄2 łyżki Napiś
- 1⁄2 łyżki Proszek do pieczenia
- 50 g Czekolada do dekoracji
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 °C i przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Kształt formy nie ma znaczenia.
2. Krok
Fasolę zmiksuj razem z olejem kokosowym i jajkami. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.
3. Krok
Następnie dodaj kakao, cukier, ekstrakt waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż masa będzie dobrze wymieszana.
4. Krok
Ciasto wlej do przygotowanej formy na ciasto i piecz je przez około 25 minut.
5. Krok
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto z fasoli do ostygnięcia i możemy je kroić.