Źródło: Pixabay : Silviarita
Cytrynowe ciasteczka na Boże Narodzenie
Jest to przepis na ciasteczka cytrynowe, który sam wypróbowałem i przetestowałem i zawsze lubię je robić. Jeśli uwielbiasz wyrafinowany smak cytryny, z pewnością polubisz te ciasteczka o lekko świeżym, pełnym smaku cytryny. Zawsze dobrze smakują mojej rodzinie i przyjaciołom, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia, ale także przy innych okazjach.
Składniki
- 200 g Mąka
- 100 g cukier
- 1 jajko
- 125 g Masło (temperatura pokojowa)
- Sok z połowy cytryny i skórka
- 1 Szczypta sól
- Glazura: cukier puder zmieszany z odrobiną soku z cytryny.
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec świąteczne ciasteczka cytrynowe, najpierw wymieszaj mąkę, cukier i sól w misce. Dodaj masło, jajko, skórkę z cytryny i sok. Ugniataj wszystkie składniki rękami, aby uzyskać gładkie ciasto. Podczas wyrabiania zawsze pozwalam masłu roztopić się trochę między palcami, aby ciasto było łatwiejsze do formowania.
Uformuj gotowe ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na grubość ok. 5 mm. Zalecam wielokrotne obracanie ciasta, aby zapobiec jego przywieraniu.
Wytnij herbatniki z rozwałkowanego ciasta za pomocą wybranego wykrawacza. Osobiście najbardziej lubię okrągłe lub w kształcie gwiazdy.
Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż będą złotobrązowe.
Gdy herbatniki cytrynowe ostygną, posmaruj je lukrem cytrynowym: po prostu wymieszaj cukier puder z odrobiną soku z cytryny, aby uzyskać lepką mieszankę i rozprowadź na herbatnikach. Następnie pozostawić do wyschnięcia.