REKLAMA
Źródło: Canva
Cukinia faszerowana
Przepis na zapiekaną faszerowaną cukinię z mięsem mielonym, pomidorami i ziołami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 szt Cukinia
- 300 g mielonego mięsa
- 1 goździk Czosnek
- 1 szt The Onion
- 2 szt pomidory
- 150 g ser twardy
- sól i pieprz
- Pietruszka do dekoracji
- olej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Wydrążamy środek, aby powstało miejsce na nadzienie.
2. Krok
Obieramy ząbek czosnku i cebulę i siekamy na drobno. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Krok
Na patelni z olejem smażymy cebulę z ząbkiem czosnku. Mieszankę dodajemy do mielonego mięsa, dodajemy pomidory, sól, pieprz i zioła. Wszystko razem mieszamy.
4. Krok
Tym nadzieniem nadziewamy cukinie i posypujemy je startym serem.
5. Krok
Wkładamy zapiekane nadziewane cukinie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy je przez około 30 minut.