REKLAMA

Źródło: Petroos from Getty Images

Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

Faszerowana cukinia z ryżem i pieczarkami to lekka, ale sycąca kolacja, a także świetny wybór, gdy gościmy wegetariańskich przyjaciół.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 kawałek Większe cukinie Dodano do
  • 1 Puchar Ryż Dodano do
  • 500 g Grzyby Dodano do
  • 1 kawałek duża cebula Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 100 g Tarty ser Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól, mielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przekrój cukinie na pół i wydrąż środek łyżką, aby utworzyć pustą przestrzeń na nadzienie. Tę część należy wykonać ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek cukinii.

2. Krok

Pokrój grzyby i cebulę na cienkie kawałki. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się lekko złotobrązowa. Następnie dodać pokrojone grzyby i kontynuować smażenie na średnim ogniu.

3. Krok

W międzyczasie w drugim garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ryż będzie ugotowany, wymieszaj go ze smażonymi pieczarkami i cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.

4. Krok

Napełnij cukinię przygotowaną mieszanką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut lub do momentu, aż cukinia będzie miękka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy