REKLAMA

Źródło: Petroos from Getty Images

Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

Faszerowana cukinia z ryżem i pieczarkami to lekka, ale sycąca kolacja, a także świetny wybór, gdy gościmy wegetariańskich przyjaciół.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 kawałek Większe cukinie Dodano do
  • 1 Puchar Ryż Dodano do
  • 500 g Grzyby Dodano do
  • 1 kawałek duża cebula Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 100 g Tarty ser Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól, mielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przekrój cukinie na pół i wydrąż środek łyżką, aby utworzyć pustą przestrzeń na nadzienie. Tę część należy wykonać ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek cukinii.

2. Krok

Pokrój grzyby i cebulę na cienkie kawałki. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i dodać cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się lekko złotobrązowa. Następnie dodać pokrojone grzyby i kontynuować smażenie na średnim ogniu.

3. Krok

W międzyczasie w drugim garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ryż będzie ugotowany, wymieszaj go ze smażonymi pieczarkami i cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.

4. Krok

Napełnij cukinię przygotowaną mieszanką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut lub do momentu, aż cukinia będzie miękka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy