REKLAMA
Cuketové kotlety
Cukinia kotlety
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 400 g Gotowane cielęce mięso
- 1 szt mała cukinia
- 2 kawałek jajko
- 1 łyżka stołowa semolina
- sól i pieprz
- Trochę bułka tarta
- olej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Tarkujemy cukinię, solimy i pozostawiamy na 19 minut, aby puściła wodę. Po odstaniu „wyciskamy” ją rękami, dodajemy mięso mielone, jajka, kaszę manną, sól, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Ja gotową mieszankę zwykle zostawiam na 15 minut, aby smaki ładnie się połączyły.
2. Krok
Przygotowujemy patelnię z olejem i rękami formujemy kotlety mielone, które delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy do złocistego koloru z obu stron.
3. Krok
Dla zdrowszej wersji możesz je również piec w piekarniku na blasze z papierem, wystarczy, jeśli tylko lekko skropisz je olejem.