REKLAMA
Cukeciak
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 350 g Cukinia oczyszczona i pokrojona
- 2 jajko
- 160 g mąki pszennej
- 100 g Twardy ser
- 21⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 goździk Czosnek
- 1 pomidor
- świeży Posiekane zioła
- Majeranek
- cały czarny pieprz
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Oddzielamy żółtka od białek. A z białek ubijamy sztywną pianę.
2. Krok
Oczyścimy dynię, pokroimy ją w kostkę i wrzucimy do blendera.
3. Krok
Dodajemy żółtka i razem miksujemy.
4. Krok
Przełóż do miski, dodaj ser, pokrojoną pomidor, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia i mąkę.
5. Krok
Dokładnie mieszamy, dodajemy zioła i przyprawy według smaku.
6. Krok
Na koniec mieszamy pianę z białek.
7. Krok
Ciasto wylewamy na blat wyłożony papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
8. Krok
Pieczemy na 180/40-45 minut do złoconego koloru.
9. Krok
Wybierzemy i pozwólmy ostygnąć.
10. Krok
Do drogi możesz dodać też szynkę lub chociażby kurczaka.
11. Krok
Smacznego!