REKLAMA
Źródło: Canva
Ciasto z rabarbarem
Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 1⁄2 kostki masło
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkło pokrojonego rabarbaru
- 1⁄2 kg twarogu
- 1 Łyżka cukru do posypania rabarbaru
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Wymieszaj mąkę, cukier, masło, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć na gładkie ciasto i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
2. Krok
Twarożek wymieszaj z cukrem pudrem i śmietaną. (Można też dodać ekstrakt waniliowy).
3. Krok
Umieść ciasto w naczyniu do pieczenia. Rabarbar pokrój w plastry i posyp cukrem. Pozostaw na kilka minut, aby puściły soki, a następnie wymieszaj z twarogiem i wyłóż na kruche ciasto.
4. Krok
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.