Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Soczysty ciasto z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem twarogu, który nadaje mu świeży smak. Świetny pomysł na sezon rabarbarowy.
Składniki
Ciasto
- 2 kubki mąka półgruboziarnista
- 1 kubek cukier kryształ
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 1 kubek olej słonecznikowy
- 2 szt jajko
- 1 łyżka stołowa jogurt biały
Nadzienie
- 250 g twaróg drobny
- Truskawka
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 1 łyżka stołowa cukier kryształ
Na szczyt
- 2 łyżka stołowa cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowujemy ciasto, mieszając suche składniki, do których stopniowo dodajemy składniki płynne. Dokładnie mieszamy, możemy używać miksera na niskich obrotach.
Przygotowujemy dużą blachę, którą albo smarujemy i posypujemy, albo używamy papieru do pieczenia.
Gotowe ciasto wlewamy na blachę i wygładzamy.
Truskawki pokroimy na plastry. Rabarbar obieramy i kroimy na kostki, które obtaczamy w cukrze. Owoce układamy na cieście, przeplatając truskawki i rabarbar.
Trzecia warstwa to ser. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie rozkładamy na wierzchu.
Taki przygotowany ciasto pieczemy w 180C przez około 25-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy brzegi delikatnie brunatnieją a oczywiście sprawdzamy patyczkiem. Jeśli ciasto nie zostanie na patyczku, wiemy, że jest gotowe. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!