:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uCaEsy0Q1K391oh6T1_H/d40a5ef82ba01e5890229b8405decc.jpeg)
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Soczysty ciasto z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem twarogu, który nadaje mu świeży smak. Świetny pomysł na sezon rabarbarowy.
Składniki
Ciasto
- 2 kubki mąka półgruboziarnista
- 1 kubek cukier kryształ
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 1 kubek olej słonecznikowy
- 2 szt jajko
- 1 łyżka stołowa jogurt biały
Nadzienie
- 250 g twaróg drobny
- Truskawka
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 1 łyżka stołowa cukier kryształ
Na szczyt
- 2 łyżka stołowa cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowujemy ciasto, mieszając suche składniki, do których stopniowo dodajemy składniki płynne. Dokładnie mieszamy, możemy używać miksera na niskich obrotach.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uCaEsy0Q1K391oh6T1_H/3d2b35841866fe1c406adb7008e046.jpeg)
Przygotowujemy dużą blachę, którą albo smarujemy i posypujemy, albo używamy papieru do pieczenia.
Gotowe ciasto wlewamy na blachę i wygładzamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uCaEsy0Q1K391oh6T1_H/6ef12820ce6cb65a4cb15c09cf9f6b.jpeg)
Truskawki pokroimy na plastry. Rabarbar obieramy i kroimy na kostki, które obtaczamy w cukrze. Owoce układamy na cieście, przeplatając truskawki i rabarbar.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uCaEsy0Q1K391oh6T1_H/306a3789e878d423c6fcb4fb82fa0c.jpeg)
Trzecia warstwa to ser. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i równomiernie rozkładamy na wierzchu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uCaEsy0Q1K391oh6T1_H/2b57cfa2856088d0e8afd5229ae10f.jpeg)
Taki przygotowany ciasto pieczemy w 180C przez około 25-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy brzegi delikatnie brunatnieją a oczywiście sprawdzamy patyczkiem. Jeśli ciasto nie zostanie na patyczku, wiemy, że jest gotowe. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uCaEsy0Q1K391oh6T1_H/36413e8233c4a3211c5d2a5491c7eb.jpeg)
Smacznego!