Źródło: FB: Recepty co vařily naše babičky
Ciasto z rabarbarem i bezą
Placek rabarbarowy zwykle ma kwaśny smak, który jest równoważony słodkim smakiem ciasta. Może być podawany jako ciepły lub zimny deser i często jest pieczony ze śniegiem, który tworzy śnieżną czapkę.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąka półgruboziarnista
- 200 g zmiękczone masło
- 200 g cukier puder
- 1 szt Waniliowy cukier
- 4 szt Duże jaja
- 3 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
- Masło do smarowania
Rabarbar
- 1 kg rabarbaru
- 5 łyżka stołowa cukier kryształ
Śnieżna czapka
- 5 szt białka jaj
- 250 g cukier kryształ
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mąkę stopniowo dodajemy do masła.
Ubijemy sztywną pianę z białek i szczypty soli. Połowę piany delikatnie wpracowujemy w ciasto.
Na koniec dodajemy po jednym żółtku i mieszamy gładkie ciasto, do którego dodajemy też drugą połowę śniegu.
Tak przygotowane ciasto na rabarbarowy placek ze śniegiem pieczemy na blasze, która jest wysmarowana i oprószona mąką, w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut.
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy nadzienie rabarbarowe. Obieramy rabarbar i kroimy na małe kawałki.
Rabarbar mieszamy z cukrem kryształowym i zostawiamy go na chwilę.
Ubijemy na sztywno białka z szczyptą soli. Następnie, kontynuując ubijanie, dodajemy cukier łyżeczka po łyżeczce, aż uzyskamy sztywną pianę.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na nim rabarbar i smarujemy śniegiem. Ciasto z rabarbarem wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut lub pieczemy śnieg do zyskania złotego koloru.