Źródło: kuba61 from Getty Images
Ciasto z miętą
Pomysłowe ciasto pieczone ozdobione owocami.
Składniki
Ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku dla niemowląt
- 300 g mąka samozbrylająca
- 150 g Cukr krupice
- 180 ml olej
- 3 szt jajko
- 1 szt proszek do pieczenia
- 1⁄2 szt Skórka z cytryny
- 1 łyżka stołowa sok z cytryny
Krem:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietana do ubijania
- 130 g cukier puder
- sok z cytryny
Inne:
- Tłuszcz
- gruba mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 170 °C.
Pokrój szpinak na mniejsze kawałki i zmiksuj z 80 g oleju do gładkości.
Do miski dodaj 3 jajka z cukrem i ubij.
Stopniowo dodawać do masy 100 ml oleju, zblendowany szpinak, skórkę i sok z cytryny.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wypracuj ciasto.
Opróżnij foremkę do ciasta i wysyp ją grubą mąką.
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy około 50 minut.
W misce mikserem wymieszaj cukier i mascarpone, dołóż śmietanę do ubijania i ubijaj do sztywności, dopraw sokiem z cytryny.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 części i każdą z nich posmarować kremem.
Wyrównujemy górną część tortu i rozdrabniamy pokrojoną część.
Posmarować ciasto kremem.
Przykryj wierzch i boki ciasta kruszonką.
Ozdób wierzch tortu owocami.