REKLAMA

Źródło: kuba61 from Getty Images

Ciasto z miętą

Pomysłowe ciasto pieczone ozdobione owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto:

  • 250 g świeżego szpinaku dla niemowląt Dodano do
  • 300 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 150 g Cukr krupice Dodano do
  • 180 ml olej Dodano do
  • 3 szt jajko Dodano do
  • 1 szt proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 szt Skórka z cytryny Dodano do
  • 1 łyżka stołowa sok z cytryny Dodano do

Krem:

  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 400 g śmietana do ubijania Dodano do
  • 130 g cukier puder Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do

Inne:

  • Tłuszcz Dodano do
  • gruba mąka Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 170 °C.

2. Krok

Pokrój szpinak na mniejsze kawałki i zmiksuj z 80 g oleju do gładkości.

3. Krok

Do miski dodaj 3 jajka z cukrem i ubij.

4. Krok

Stopniowo dodawać do masy 100 ml oleju, zblendowany szpinak, skórkę i sok z cytryny.

5. Krok

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wypracuj ciasto.

6. Krok

Opróżnij foremkę do ciasta i wysyp ją grubą mąką.

7. Krok

Ciasto wkładamy do formy i pieczemy około 50 minut.

8. Krok

W misce mikserem wymieszaj cukier i mascarpone, dołóż śmietanę do ubijania i ubijaj do sztywności, dopraw sokiem z cytryny.

9. Krok

Ostudzone ciasto przekroić na 3 części i każdą z nich posmarować kremem.

10. Krok

Wyrównujemy górną część tortu i rozdrabniamy pokrojoną część.

11. Krok

Posmarować ciasto kremem.

12. Krok

Przykryj wierzch i boki ciasta kruszonką.

13. Krok

Ozdób wierzch tortu owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy