REKLAMA

Ciasto z makiem

Przygotowanie ciasta razem z pieczeniem zajmuje nie więcej niż godzinę 😊

REKLAMA

Składniki

porcje
16
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 120 g Cukier kryształ Dodano do
  • 150 ml letnie mleko Dodano do
  • 60 g Masło I Dodano do
  • 160 g Mąka półgruba Dodano do
  • 100 g mak mielony Dodano do
  • 112 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • Owoc brzoskwini Dodano do
  • śliwki Dodano do
  • Borówki Dodano do
  • Wiśniowy dżem Dodano do
  • Masło posypane cukrem Dodano do
  • mąka samozbrylająca Dodano do
  • Masło II Dodano do
  • Rum Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z masłem i mlekiem, a następnie dodajemy mąkę połączoną z makiem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo i delikatnie włączamy pianę. Wykładamy na blachę o wymiarach 20*30 cm i kładziemy obficie owoce. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto dżemem i układamy posypkę. Pieczemy przez kolejne 15 minut 😊

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy