REKLAMA
Ciasto z makiem
Przygotowanie ciasta razem z pieczeniem zajmuje nie więcej niż godzinę 😊
REKLAMA
Składniki
porcje
16
- 4 szt jajka
- 120 g Cukier kryształ
- 150 ml letnie mleko
- 60 g Masło I
- 160 g Mąka półgruba
- 100 g mak mielony
- 11⁄2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- Owoc brzoskwini
- śliwki
- Borówki
- Wiśniowy dżem
- Masło posypane cukrem
- mąka samozbrylająca
- Masło II
- Rum
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy z masłem i mlekiem, a następnie dodajemy mąkę połączoną z makiem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo i delikatnie włączamy pianę. Wykładamy na blachę o wymiarach 20*30 cm i kładziemy obficie owoce. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto dżemem i układamy posypkę. Pieczemy przez kolejne 15 minut 😊