REKLAMA

Źródło: KamranAydinov on Freepik

Ciasto z dżemem porzeczkowym

Ciasto z dżemem porzeczkowym to niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Kombinacja delikatnego ciasta z kwaśnym smakiem porzeczek tworzy doskonałe połączenie. Czujesz już zapach świeżo upieczonego ciasta?

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g masla Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W dużej misce utrzyj masło z cukrem do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa.

2. Krok

Jeden po drugim dodawaj jajka, cały czas mieszając.

3. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do miski z masłem i jajkami, mieszaj do połączenia.

4. Krok

Wylej połowę ciasta do natłuszczonej i obsypanej mąką formy do pieczenia.

5. Krok

Na wierzch równomiernie rozsmaruj dżem porzeczkowy.

6. Krok

Przykryj dżem resztą ciasta.

7. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote.

8. Krok

Ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy