REKLAMA

Źródło: KamranAydinov on Freepik

Ciasto z dżemem porzeczkowym

Ciasto z dżemem porzeczkowym to niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Kombinacja delikatnego ciasta z kwaśnym smakiem porzeczek tworzy doskonałe połączenie. Czujesz już zapach świeżo upieczonego ciasta?

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g masla Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W dużej misce utrzyj masło z cukrem do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa.

2. Krok

Jeden po drugim dodawaj jajka, cały czas mieszając.

3. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do miski z masłem i jajkami, mieszaj do połączenia.

4. Krok

Wylej połowę ciasta do natłuszczonej i obsypanej mąką formy do pieczenia.

5. Krok

Na wierzch równomiernie rozsmaruj dżem porzeczkowy.

6. Krok

Przykryj dżem resztą ciasta.

7. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote.

8. Krok

Ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy