Źródło: KamranAydinov on Freepik
Ciasto z dżemem porzeczkowym
Ciasto z dżemem porzeczkowym to niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Kombinacja delikatnego ciasta z kwaśnym smakiem porzeczek tworzy doskonałe połączenie. Czujesz już zapach świeżo upieczonego ciasta?
Składniki
- 200 g masla
- 1 szkło cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce utrzyj masło z cukrem do momentu, aż masa będzie puszysta i kremowa.
Jeden po drugim dodawaj jajka, cały czas mieszając.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do miski z masłem i jajkami, mieszaj do połączenia.
Wylej połowę ciasta do natłuszczonej i obsypanej mąką formy do pieczenia.
Na wierzch równomiernie rozsmaruj dżem porzeczkowy.
Przykryj dżem resztą ciasta.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote.
Ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.